Célba ért a szegediek tiltakozása, megmenekül a véderdő

A mai napon a Szeged-Csanádi Egyházmegye bejelentette: nem valósítja meg Szegeden az általános- és középiskolával egybekötött sportközpontját. A városnak tehát megmarad a véderdője.

http://szeged-csanad.hu/2024/02/14/morahalom-lesz-az-otthona-a-szeged-csanadi-egyhazmegye-uj-projektjenek/

Mint ismert, a Szeged-Csanádi Egyházmegye egy katolikus, sporttagozatos általános- és középiskolát épített volna Szegeden, azonban az erre a célra választott terület az egyházmegye saját tulajdonú sportközpontja, a Szent Gellért Fórum mellett található erdő lett volna. Korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánították ezt a beruházást, 2023 novemberétől kezdve pedig Magyarország Kormánya eddig két alkalommal akadályozta rendelettel Szeged Város Önkormányzatának az erdő megmaradása érdekében tett törekvéseit. Utóbb „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” engedélyezték volna a fakivágást.

A tervezett projekttel kapcsolatos civil ellenállás az aHang egyik helyi aláírásgyűjtésével indult, melyet pár nap alatt, alig pár tucat kivételtől eltekintve kizárólag helyi lakosok írtak alá. Az aláírásgyűjtés mentén, annak segítségével a helyi lakosokat közvetlenül elérve pedig az aHang helyi szervezete, a szegedi aPont számos megmozdulást, akciót, tüntetést, és több alkalommal telt házas lakossági fórumot szervezett annak érdekében, hogy ezt a beruházást megakadályozza. Ez a civil tiltakozás ért össze a helyi városvezetés, illetve a helyi Momentum alapszervezetének munkájával, valamint számos szakértő, civil szervezet, például a WWF Magyarország szakmai támogatásával

A városban kialakult lakossági ellenállást érzékelve tehát visszavonulót fújt az egyházmegye, a szegedi véderdő a kitartó lakossági ellenállásnak köszönhetően úgy tűnik, megmenekült!

További információ:

[1]https://www.facebook.com/apontszeged/videos/723401046217524

 

[2]https://www.facebook.com/events/916218363506612/?ref=newsfeed

 

[3]https://szeged.hu/cikk/molinokkal-vartak-novak-katalint-vasarnap-reggel-a-momentum-a-szikra-mozgalom-es-az-ahang-aktivistai-a-honved-teren