2023. Raisz Anikó. Varga Judit miskolci osztálytársa rúgta ki a meteorológusokat
Raisz Anikó

Hétfőn este villámcsapásként érkezett a hír, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

A szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát

Természetesen indoklás sem volt, így az sem derült ki miért éppen most mentették fel a két vezetőt. Persze mindenki tudott az augusztus 20-i tűzijáték körüli anomáliákról, hiszen a kormánypárti sajtó egy része (Origo, Mandiner) már vasárnap megnevezte a bűnőst. Azonnal kikiálltották, hogy az operatív törzs az OMSZ rossz, téves előrejelzése miatt mondta le a tűzijátékot.

A keddi Kormányinfón már arra is fény derült, hogy nem csupán az ünnepi „félresikerült” előrejelzés miatt, hanem mint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fogalmazott már régen fenálló kompetenciahiány miatt tervezték az OMSZ vezetőinek menesztését.

Kedden délelőtt a hivatal munkatársai egy nyílt állásfoglalást tettek közzé az interneten.

AZ OMSZ szakemberei ebben kiálnak a két menesztett vezető mellett és az augusztus 20-án történtek kivizsgálását követelik. Egyrészt az operatív törzs feléjük intézett kérései és kommunikációja, valamint az általunk elkészített előrejelzések vonatkozásában.

Erre a Kormányinfón már reagált Gulyás Gergely, ám ő nem tart szükségesnek semmilyen vizsgálatot, ahogyan azzal is „elégedett” volt, hogy Palkovics László miniszternek nem volt kötelessége megindokolnia a döntését, ezért azzal sincs dolog.

Kedden délután a Telex.hu utolérte Horváth Gyulát

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökhelyettese háromhetes szabadsága után hétfőn kezdett el dolgozni, amikor délután berendeltek a Technológiai és Ipari Minisztériumba. Horváth Gyula nem is vett részt a tűzijátékkal kapcsolatos döntéshozatalban.

Raisz Anikóa környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár indoklás nélkül küldte el őt és az OMSZ elnökét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón azt mondta, nem a tűzijáték miatt menesztették őket, hanem mert korábban is látszódtak különféle kompetenciahiányok az OMSZ-vezetőknél.

Horváth Gyula
Horváth Gyula, az OMSZ elnökhelyettese az OMSZ 152 millió forintból felújított napkori időjárási radarállomásának átadásán 2017. január 11-én. Fotó: Balázs Attila / MTI

Horváth Gyula a Telex.hu-nak elmondta: „Lényegében a kormányinfóból értesültem az állítólagos kompetenciahiányomról.”

Szóval a két meteorológust Palkovics miniszter rúgta ki és mégsem

A piszkos munkát rábízta egy ízig-vérig jogászra, akinek semmilyen műszaki és/vagy tudományos affinitása sincs.

Ám Raisz Anikó sem először kerül a hírekbe. A Miskolcon született ma már háromgyermekes édesanya az Avasi Gimnáziumban Varga Judit miniszterasszony osztálytársa volt, majd együtt végezték el a Miskolci Egyetem jogi karát is.

2019-ben a kormány létrehozta a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetet, az intézmény első operatív vezetőjének éppen Raisz Anikót nevezték ki.

Varga Judit miniszteri kinevezése után Raisz Anikó 2019 és 2022 között az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára lett, onnan került az ITM-be.

Raisz korábban, még egyetemi oktatóként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a jogállamisággal kapcsolatos uniós frontokon ő volt az Orbán-kormány egyik legelkötelezettebb védelmezője.

A hágai európai ügyek bizottságában például azt hangoztatta, hogy Magyarországon teljesen független az igazságszolgáltatás, tiszta minden választás, szabad a sajtó, virágzik a civil társadalom és a demokrácia.

Raisz Anikó emberi jogi, nemzetközi környezetjogi és nemzetközi agrárjogi szakterületen publikál.