Bréking. A Varga Judit fióka Raisz Anikó lehet Veres polgármester kihívója Miskolcon

Úgy hallottuk

RAISZ ANIKÓ

Miskolcon született. 2004-ben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi, ezt követően 2005-ben a Centre Européen Universitaire-n (Nancy, Franciaország) DEA (Master, LLM) és DESE (Droit communautaire) diplomát. 2006-ban megkapta az Institut International des Droits de l’Homme (Strasbourg, Franciaország) összehasonlító emberi jogi diplomáját. 2009-ben PhD (summa cum laude) fokozatot szerzett a Miskolci Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájában.

Tanulmányait nemzetközi szinten Németországban a Münsteri és Trieri Egyetemen, Franciaországban az Institut International des Droits de l’Homme-ban és a Centre Européen Universitaire-n, valamint a Hágai Nemzetközi Jogi Akadémián (Hollandia) folytatta.

Szakmai karrierje során az Európai Unió Bíróságán mint külsős jogi szakfordító tevékenykedett. A Miskolci Egyetem ÁJK Európai és Nemzetközi Jogi Intézet Nemzetközi és Összehasonlító Jogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Az Igazságügyi Minisztérium Miniszteri Kabinetjében először tanácsadóként, majd főtanácsadóként dolgozott, amelyet követően a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet központi hivatal vezetője lett. 2019-től 2022-ig az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, jelenleg a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára.

Munkája mellett a Comité Européen de Droit Rural (CEDR) magyar nemzeti delegáltja, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, illetve Nemzetközi Közjogi Albizottságának tagja, valamint az MTA-MAB Állam- és Jogtudományi Szakbizottság korábbi titkára. Emellett magyar és nemzetközi jogi szakfolyóiratok tanácsadó és lektori testületének, illetve szerkesztőbizottságának tagja (Law, Indentity and Values; Central European Journal of Comparative Law; Rivista Quadrimestrale di Diritto dell ’Ambiente; Journal P.A. Person and Administration; Journal of Agricultural and Environmental Law; Fontes Iuris; Legal Studies on Central Europe; Studies of the Central European Professors’ Network).

Emberi jogi, nemzetközi környezetjogi és nemzetközi agrárjogi szakterületen publikál.

Felsőfokon beszél angolul, németül és franciául. Házas, három gyermek édesanyja.