Veres önkényesen korlátoz bármit, ami nem az ő és a tanácsadói köre személyes boldogulását szolgálja

Veres Pál városvezetése elbukott

Veres Pál politikusi Facebook-oldaláról tudhatták meg Miskolc választott önkormányzati képviselői, hogy a Fidesz-frakció által február 2-ára kezdeményezett rendkívüli közgyűlés elmarad annak ellenére, hogy az összehívás megfelelt a szervezeti és működési szabályzatnak (SZMSZ).
A Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy Veres Pál egy személyben felülbírálja a választott önkormányzati képviselők által elfogadott szervezeti és működési szabályzatot, amely alapján törvényesen működik Miskolc közgyűlése. Ezzel azt bizonyítja, hogy demokráciából is megbukott, hiszen önkényesen korlátoz bármit, ami nem az ő és a tanácsadói köre személyes boldogulását szolgálja. A DK miskolci szervezete felhívja Veres Pál figyelmét arra, hogy a város önkormányzata nem a királyi hűbérbirtoka, ahol egy személyben dönthet bármiről, hanem egy demokratikusan megválasztott intézmény. Elvárja azt is Veres Páltól, hogy ilyen döntések előtt tájékoztassa és kérje ki a véleményét annak a négy párt által létrehozott frakciónak, amely őt polgármesterként támogatta az elmúlt években, amelyekkel szövetségre lépett 2019-ben.
Veres Pál Facebook-posztjában a miskolci városvezetés ellehetetlenítésére utal, azzal gyanúsítja a DK önkormányzati képviselőit, hogy a törvénytelennek vélt előterjesztéseket a Fidesszel közösen fogja megszavazni. Alantas támadással vádolja a Demokratikus Koalíció miskolci önkormányzati képviselőit — ezt a DK miskolci szervezete határozottan visszautasítja.
A Miskolc lakosságát érintő ügyeket Miskolc közgyűlésén, nyilvánosan kell megvitatni, nem Facebook-posztokban. Elvárjuk a polgármestertől, hogy hozza nyilvánosságra az előterjesztéseket, és ne bújjon ki a felelősség alól. Szüntesse meg a törvénytelenséget, és hívja össze a rendkívüli közgyűlést!
A Demokratikus Koalíció miskolci szervezete úgy látja: nem szabad úgy várost vezetni, ahogy Veres Pál teszi, aki Miskolc érdekeire hivatkozva, ezek mögé bújva folyamatosan olyan döntéseket hoz, amelyek csak a személyes előrehaladását szolgálják. Elfogadta a Fidesz felkérését a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagságára, amiért a következő 12 évben havi 1,2 millió forintot kap. Az egyetemi modellváltás következménye, hogy a hallgatók nem vehetnek részt az európai Erasmus és Horizont programokban. Nemrégiben tett egy nevetséges ígéretet arra Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszternek, hogy ezután a Fidesz kottájából játszik, és meggyőzi Brüsszelt arról: helyesen járt el a Fidesz akkor, amikor a közalapítványokba szervezte ki az egyetemek vagyonát. Ezzel a közpénzt magánosította, a kuratóriumokon keresztül politikai nyomást gyakorolva megfosztja az egyetemeket az autonómiájuktól. Átjátszotta – az ő újra indulását támogató pártokkal együtt – Miskolc vizét a Fidesznek, ingyen adta át egy Fidesz közeli alapítványnak Miskolc egyik 640 milliós értékű ingatlanát.
A Demokratikus Koalíció miskolci szervezete úgy értékeli: Veres Pál városvezetőként elbukott; buborékban él tanácsadóival körülvéve, nem érti és nem hallja a miskolciak hangját. A városnak olyan polgármesterre van szüksége, aki az egyéni érdekei elé a város érdekeit helyezi, aki nem Facebook-posztokban növeli az egóját, aki nem hűbérbirtokként tekint Miskolcra, aki nem követ el törvénytelenséget hűbérúri hatalmát féltve.
Miskolc változásra vágyik. Felelős, szövetségeseivel együttműködésre képes városvezetőre, aki érti a miskolciak problémáit, és képes megoldásokat is kínálni ezekre.


Üdvözlettel:

Sebe-Gazdig Judit
Demokratikus Koalíció Miskolc
Kommunikáció