Ezeket a dolgokat inkább ne fessük le otthon

 

 

 

 

 

Lakásfelújítás során a legjelentősebb tényező a költség. Természetesen lehet költséghatékonyan is felújítani, de nem minden áron. Újrahasznosítással főleg, ha az otthonunkról van szó sokat spórolhatunk, az egyedi elképzeléseinket is meg tudjuk valósítani úgy, hogy a régi dolgainkat átalakítjuk. A leglátványosabb természetesen a festés, amellyel jelentős változás érhető el.

 

Vannak azonban olyan esetek, amikor a festést mellőzni kellene  veszélyes volta miatt. Ha mégis a festés mellett döntünk vásároljunk szerszámot webshopban, így házhoz is szállítják. Ezeknek a termékeknek köszönhetően minden feladatot gyorsan és hatékonyan végezhetünk el.

Melyek azok a dolgok amelyeket nem ajánlatos festéssel újrahasznosítani?

Bőven akadnak olyan tárgyak, dolgok, kiegészítők, amik esetében nem ez lesz a legjobb megoldás.

●     Csempe

A közösségi média legjellemzőbb festési felújítása a csempe festése. Nem nehéz rászánni magunkat, hiszen mindenféle bontás nélkül, teljesen új kinézetű fürdőnk vagy akár konyhánk lehet a meglévő csempe átfestésével.

 

Azonban a lakberendezők és designerek szerint mindig látszani fog az olcsó megoldás, sosem néz jól ki. Könnyen lepattogzik, lepereg. A szakértők szerint a festésnél sokkal jobb megoldás a vízhatlan, öntapadós csempematrica alkalmazása, ami jó minőségű.

●     Fapadló

A “csináld magad mozgalom” rendszeresen bátorítja a tagjait a nyílászárók, lambériák festésére. Főként a fehér szín ami kedvelt, mert mediterrános  hatás érhető el vele. Azonban a fehér festékkel nehéz dolgozni még a tapasztalt barkácsolóknak is sok munkát igényel.

 

A padlók átfestése igen nagy munkát igényel és ha cserélni kell az nagyon nagy költséget jelent. Érdemes kikérni szakember véleményét a munkával kapcsolatban.

●     Kilincsek, zsanérok

Amikor a lakást fel szeretnénk újítani előkerülnek az olcsóbb megoldások, az apróbb berendezési tárgyak átfestésével. Ilyenek a zárak, kilincsek, zsanérok, ezeket azonban éppen az állandó használat miatt nem célszerű átfesteni. Ugyanis a festék nem fogja bírni a folyamatos használatot le fog pattogzani, megcsúnyul, nem lesz jó kinézete. Sőt a zárak belsejébe befolyva  a festéktől nem fog megfelelően működni a zárszerkezet.

 

●     Füst- és szénmonoxid érzékelő

Az utóbbi években divattá vált a füstjelzők adott falszínre történő festése. A festék megzavarhatja a készülék működését és az elektromosság révén tűz veszélyessé válhat. Ezek az érzékelők kétségtelenül nem a legesztétikusabb használati tárgyak a lakásban, mégis életet menthetnek, ezért nem szabad átfesteni azokat.

●     Konyhapult

A füstérzékelőhöz hasonlóan a munkalapok festéssel történő felfrissítése is divattá vált a közösségi média oldalain. Valóban pénztárcabarát megoldásnak tűnik, de nem lesz igazán megnyugtató az eredmény, ugyanis a konyhapult olyan erős igénybevételnek van kitéve, hogy nem lesz tartós ez a megoldás. A napi használat során karcolódik, sérül, de még a ráhúzott gyanta réteg sem óvja meg a felületet.

 

Összegezve

 

Vannak nagyon jó módszerek a lakás felújítása során, amit magunk is el tudunk végezni, ilyen a festés is. De vannak olyan berendezési tárgyak, amelyeket a folyamatos használat vagy az életmentő funkcióik miatt nem szabad lefesteni, mert több kárt teszünk vele mint amennyit megspóroltunk.