Megint Magyarország lett az EU legkorruptabb országa a Transparency International listáján

Zsinórban második éve vagyunk az EU legkorruptabb országa a Transparency International korrupcióérzékelési indexe szerint – írja a hvg. Magyarország egyetlen pontot sem tudott javítani az elmúlt egy évben, de cserébe még a hátrányunk is nagyobb lett.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 pedig az egyáltalán nem korrupt ország) Magyarország idén ismét 42 pontot szerzett, viszont az utolsó előtti Bulgária 43-ról 45 pontra javított. A harmadik legrosszabb uniós tag, Románia, 46 pontot szerzett, ugyanannyit, mint egy éve.

A korrupcióellenes szervezet 2023-as adatai alapján, a világ leginkább korrupciómentes országa Dánia maradt, 90 ponttal. A második helyen is ugyanúgy Finnország áll, 87 ponttal, viszont már nem holtversenyben Új-Zélanddal, az ugyanis 85 pontra rontva lecsúszott a harmadik helyre.

Magyarország a legjobb helyezését még 2007-ben érte el a listán, 2012-ben pedig, amikor a TI átállt a mostani módszertanára, az EU 9. legkorruptabb országa lett. Innentől majdnem folyamatossá vált a visszaesésünk, egyedül 2018-ban sikerült javítani egyetlen ponttal. 2020-ra jutottunk el odáig, hogy Romániával és Bulgáriával hármas holtversenyben az EU legkorruptabbjai legyünk. 2021-ben Bulgária még nálunk is nagyobbat rontott, 2022-re viszont visszaszereztük az unió legkorruptabb tagállama címet, immár egyedül, 2023-ban pedig sikerült megtartanunk ezt a helyezést.