Andrada. Felvonulnak a meghallgatás helyszínére, s megpróbálnak bejutni a terembe

Már négy település – Sóskút, Tárnok, Érd és a frissen csatlakozott Pusztazámor – több száz elszánt, dühös lakója készül látványosan tiltakozni Sóskúton, az Alsózsolcáról elűzött Andrada, szlovén akkumulátor-feldolgozó befogadása ellen. A térségben élőket végtelenül felháborítja, hogy a veszélyes üzem odatelepítésébe úgy tűnik beletörődött a polgármester, König Ferenc és az önkormányzat is anélkül, hogy előtte megkérdezték volna a lakókat, beleegyeznek-e a beruházásba. Az egyre nagyobb felháborodást tapasztalva a polgármester végül úgy döntött – jobb később, mint soha – lakossági tájékoztatást tart, miközben már naponta érkeznek kamionok a majdani akkumulátorgyár területére, az Orion egykori telepre.

A pattanásig feszült hangulatban csak olaj volt a tűzre König írásos utasítása, miszerint a – normál esetben nyilvános –lakossági tájékoztatást ezúttal zárt ajtók mögött tartják. Ez a megdöbbentő és végtelenül felháborító intézkedés azt jelenti, hogy nemcsak a sajtót zárják ki, hanem kitiltják az ülésről azokat a sóskúti lakosokat, ingatlantulajdonosokat is, akik ott élnek ugyan, ám nem oda szól a lakcímkártyájuk.

 Ez a diszkrimináció különösen felháborítja az elmúlt napokban egységbe kovácsolódott, egyre hangosabban tiltakozó elszánt tömeget.

A civilek úgy döntöttek, az önkormányzat mesterkedése ellenére felvonulnak a meghallgatás helyszínére, s megpróbálnak bejutni a terembe. Amennyiben ez nem sikerül, az épület mellett fognak hangosan tiltakozni „síppal, dobbal”, fáklyákkal, kihangosított beszédekkel. 

A tiltakozás-sorozat másnap, január 31-én (szerdán), 17 órakor Tárnokon, lakossági fórummal folytatódik.