F. Nagy Zsuzsa? Már Alsózsolcáról is volt, aki jelezte, hogy szívesen beszáll a küzdelembe

Gyors felháborodás követte az Andrada-csoport Sóskútra érkezését, a helyiek hamar szervezkedni is kezdtek az akkuújrahasznosító és feldolgozó üzem ellen. Idejük azonban nincs sok: az üzem februárban már meg is kezdené működését.

Alternatív közmeghallgatást tartottak szerdán este Sóskúton, ahová múlt héten jelentették be az Alsózsolcáról elüldözött szlovén Andrada-csoport akkufeldolgozóját. A közmeghallgatásra annyira sokan voltak kíváncsiak, hogy a több száz főt befogadni képes terembe be sem fértek, az ablakokat kellett kinyitni, hogy a kint fagyoskodók is hallják.

A helyiek egyszerre félnek és bizakodnak a régi Orion-csarnokba álmodott újrahasznosító miatt, hiszen úgy érzik, hogy ha az alsózsolcaiaknak sikerült, akkor nekik is fog. Az ellenálláshoz most úgy fest, hogy a szerdai fórumot szervező LMP adja a legnagyobb segítséget: szervezni kezdték a helyieket, akik időközben pedig egy helyi népszavazási kezdeményezést is beadtak az akkubontóval kapcsolatban. Viszont az idő szűk, hiszen az akkubontó a beruházó tervei szerint már februárban megkezdené működését, így alig pár hetük maradt a helyieknek arra, ha bármit is kezdeni szeretnének a projekttel. Ehhez segítséget viszont nem csupán az LMP-től kaptak, hiszen már Alsózsolcáról is volt, aki jelezte, hogy szívesen beszáll a küzdelembe.

Más kérdés, hogy azt a helyiek is érzik, hogy Alsózsolcán az Andrada száműzéséhez az önkormányzat is kellett, Sóskúton pedig sem a polgármester, sem a képviselőtestület nem állt bele a témába. Olyannyira nem, hogy a szerdai fórumra Kőnig Ferenc polgármester el sem ment. Ő, és az Andrada képviselői terveik szerint csak jövő kedden fognak a lakosság elé állni.

Megjelentek viszont a környékbeli Tárnok és Érd polgármesterei, akiket ugyanúgy vastaps fogadott, mint a fórumot moderáló Tetlák Örsöt, Érd alpolgármesterét. Vegyesebb volt a fogadtatása annak a férfinak, aki Tárnok fideszes alapszervezetének vezetőjeként mutatkozott be, végül viszont ő sem az akkubontó mellett szólalt fel.

A hvg.hu múlt héten megszerezte és bemutatta a Sóskútra tervezett akkubontó terveit, itt olvashat róla bővebben: