AnyDesk. Álbankár csalt ki milliókat, ezúttal egy mályi lakostól

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Csalás Mályiban

  • Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Az elkövető 2023. december 8-án egy Mályiban lakó sértett bankszámlájáról kilencmillió forintot utalt át egy idegen számlára. Korábban a csaló e-mailben kereste meg az áldozatát, egy pénzügyi befektető cég alkalmazottjának adta ki magát, és közölte a sértettel, hogy feltörték a számláját, illetve megszerezték az ügyféladatait is. Az álbankár kérte a férfitól, hogy töltse le a számítógépére az AnyDesk programot, aminek az ügyfél eleget is tett, és ezzel a programmal a csaló megszerezte a férfi internetbankos adatait, majd megkárosította. A nyomozás jelenleg is folyik.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A bankok soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi pénzintézeti dolgozó ezen adatokat látja!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

 

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/