Skip to content

Nanoműanyag-havazás a lakásban

Nanoműanyag-havazás a lakásban
A rovat kizárólagos támogatója

Még csak három nap telt el azóta, hogy az élelmiszereinkben és italainkban előforduló ftalátokról írtam, és aminek villámgyorsan széleskörű olvasótábora támadt. Most a komor képet tovább árnyalja új tudásunk a brutális mennyiségű nanoműanyagokról, amely  az egyik vezető tudományos lapban a PNAS-ban jelent meg.El tetszik tudni képzelni, hogy műanyagalapú, lemosható falfestékeink után számunkra láthatatlan nanoműanyag-felhők keletkeznek a lakásban?
Azt, hogy műanyag-függönyeinkkel, -szőnyegeinkkel, -kárpitjainkkal, -ágyneműinkkel és -ruháinkkal ennek sokféleséget növeljük?
Tényleg efféle diverzitásra vártunk? Nyilván nem.

Valóságosnak hihetők a műanyag mikrogyöngyök tömegei pásztázó elektronmikroszkópos felvételen a kozmetikai arcradírban? Egy becslés szerint akár 94.500 mikrogyöngy is felszabadulhat az őket tartalmazó hámlasztó egyszeri használatából (címkép).
Öt éve még én sem gondoltam volna, hogy a palackozott ásványvízzel olyasmit hozok haza, amit baromira nem kellene. Leszoktam róla. A természetes anyagokhoz való ragaszkodásom régi keletű. Igyekszem a lakásban a műanyag-tartalom csökkentésére törekedni, amit persze nem tudok teljesen betartani. Nem segít ehhez a kínálat. A műanyag zacskóról is kellene szoknom. Vissza kellene térni vásárláskor a vesszőkosárhoz, a csomagolásnélküli ömlesztett élelmiszerekhez. A következő festéskor a mészhez. Van mázoló, aki városban ezen nem akadna ki? Nem fogok majd teljesen ufónak tűnni? Tényleg itt akarok maradni magnak?
*
Sandee LaMotte – Bottled water contains thousands of nanoplastics so small they can invade the body’s cells, study says CNN, 2024. január 8.

’…a kutatók felfedezték, hogy a boltokban kapható palackozott víz 10-100-szor több műanyagdarabot tartalmazhat, mint azt korábban becsülték – olyan végtelenül apró nanorészecskéket is, hogy fénymikroszkóp alatt nem láthatók […] …a nanoműanyagok annyira aprók, hogy az emésztőrendszer vagy a tüdő szövetein keresztül a véráramba vándorolhatnak, potenciálisan káros szintetikus vegyi anyagokat szállítva az egész testben és a sejtekben, mondják a szakértők. Egy liter víz átlagosan 240.000 műanyag részecskét tartalmazott hétféle műanyagból, amelyek 90%-át nanoműanyagként azonosították, a többi pedig mikroműanyag volt. A mikroműanyagok olyan polimer töredékek, amelyek kevesebb, mint 5 milliméter és 1 mikrométer között lehetnek. Minden kisebb, az nanoműanyag, amelyet a méter milliárdod részében kell mérni’ […]

– Nem lep meg. A mérési módszerek fejlődésével a kimutatható mérettartomány határai kitolódnak és amit eddig nem láttunk az most láthatóvá válik.

’Az új felfedezés megerősíti azt a régóta fennálló szakértői tanácsot, hogy üvegből vagy rozsdamentes acél tartályokból igyunk csapvizet az expozíció csökkentése érdekében, mondta Mason. Ez a tanács más, műanyagba csomagolt élelmiszerekre és italokra is kiterjed – tette hozzá’ […]

– Jó tanács. Minőségi éttermekben és hotelekben már régóta üvegpalackokban szolgálják fel az ásványvizet. Kérdés, hogy miért nem látok ilyet a magyar boltokban, hiszen a Szentkirályinak is van üvegbe palackozott változata.

’Mason társszerzője volt annak a 2018-as tanulmánynak, amely kilenc országban 11 különböző márka által értékesített palackozott víz mintáinak 93%-ában először mutatta ki mikro- és nanoműanyagok jelenlétét […] A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban minap megjelent új tanulmányban a Columbia Egyetem kutatói egy új technológiát mutattak be, amely képes látni, számolni és elemezni a palackozott vízben lévő nanorészecskék kémiai szerkezetét. A literenkénti 300 helyett a legújabb tanulmány mögött álló csapat megállapította, hogy az Egyesült Államokban értékesített három népszerű márkájú (nem nevezték meg konkrétan ezeket félve a pertől) vízben a műanyag részecskék tényleges száma 110.000 és 370.000 között volt, ha nem magasabb […] Az új technológia azonban valójában több millió nanorészecskét képes látni a vízben, amelyek lehetnek »szervetlen nanorészecskék, szerves részecskék és néhány más műanyag részecske, amelyek nem tartoznak az általunk tanulmányozott hét fő műanyagtípus közé« – mondta Beizhan Yan társszerző és környezetkémikus, a Columbia Egyetem Lamont-Doherty Föld Obszervatóriumának kutatóprofesszora’ […]

– A kimutatás új módszerének pontosságát az érintett ipar képviselői még vitatják. Ennek létjogosultsága azonban csak idő kérdése.

’…az apró részecskék behatolhatnak az egyes sejtekbe és szövetekbe a főbb szervekben, potenciálisan megszakítva a sejtfolyamatokat, beszállítva a sejtekbe a hormonmoduláns anyagokat, például biszfenolokat, ftalátokat, égésgátlókat, per- és polifluorozott anyagokat vagy PFAS-t és nehézfémeket […] »A vegyi anyagok eljuthatnak a májba, a vesébe és az agyba, sőt átjuthatnak a placenta határán, és egy születendő gyermekbe kerülhetnek« – mondta Mason […] »Mikro- és nanoműanyagokat találtak az emberi placentában ezen a ponton« – mondta Stapleton. Az emberi tüdőszövetekben, emberi ürülékben, emberi vérben találták meg ezeket«’ […]

– Nem vitás számomra, hogy ez iránt a fiatal szülők nem lehetnek közömbösek.

’A CNN megkereste az iparágat képviselő Nemzetközi Palackozott Víz Szövetséget, hogy válaszoljon a tanulmány megállapításaira. »Ezt az új módszert a tudományos közösségnek teljes mértékben felül kell vizsgálnia, és további kutatásokat kell végezni a környezetünkben lévő nanoműanyagok mérésére és mennyiségi meghatározására szolgáló szabványosított módszerek kifejlesztésére« – mondta az egyesület szóvivője…«’ […]

– A csomagolóiparnak marad a mérés pontosságának kétségbevonása, ami új technikák bevezetésekor mindig menetrendszerű. Nem emlékszem rá, hogy a mérési technika súlyos hibája derült ki eddig.

’A publikáció idején a tanulmány algoritmusa hétféle műanyagot tudott azonosítani: poliamid, polipropilén, polietilén, polimetil-metakrilát, polivinil-klorid, polisztirol és polietilén-tereftalát […] Azt találtuk azonban, hogy valójában sokféle műanyag van egy palack vízben, és hogy a különböző műanyag típusok különböző méreteloszlással rendelkeznek« – mondta’ […]

– A nanoműanyagok sokfélesége az, ami alapjaiban megrendítő, hiszen nemcsak a palack és kupakjának nanoműanyagtartalmát találták meg, hanem korábbi műanyagszennyező források hatását is kimutatták, ami a víz előkezeléséből származhat. Ez fölöttébb rossz előjel!

’»Kerüljük el az ételek és italok műanyag csomagolásból történő fogyasztását. Viseljünk természetes anyagból készült ruhákat, és vásároljunk természetes anyagokból készült fogyasztási cikkeket« – mondta Houlihan.’

mikroműanyag képződés mosógépben

– Valóban ez a megoldás, amit 2018. óta betartok, de akkor még ott vannak a műanyagba csomagolt élelmiszereink, a lakásunkban lévő műanyag alapú vegyületek (például falfestékek, bútorhuzatok, függönyök, padlóborítások), ami hámlik és belélegezzük, ami az ételeinkre ülepedik. Az egyszerhasználatos műanyag tányér- és evőeszközökről (budapesti biopiacon is így szolgálják fel a ’biopecsenyét’) ne is ejtsünk szót. Úgy gondolom az azbeszt-mentesítés után a műanyag-mentesítésről is el kellene komolyan gondolkodnunk!
Darvas Béla

Nyitókép: Színes pásztázó elektronmikroszkópos felvétel műanyag mikrogyöngyökről kozmetikai arcradírban. Egy becslés szerint akár 94.500 mikrogyöngy szabadulhat fel az ezeket tartalmazó hámlasztó egyszeri használatából. Kép: © Steve Gschmeissner/Science Photo Library.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



7 Comments

  1. Névtelen
    2024.01.14. 10:59

    Basszus! Mikor akarod betiltani a műanyagokat, a szállóport?

    6 kg baci dolgozik benned, hogy legyen emésztésed itt a nanopoliszban, arra kis időre.

    „Greta Thunberg:8,5 év és jön a Világvége

    8 és fél év múlva vége a civilizációnknak, és ti, felnőttek nem vesztek tudomást róla. Nem vesztek tudomást a számokról. Ti, politikusok, újságírók, nem vagytok elég érettek, hogy szembenézzetek ezzel. Mindent ránk hagytok. A gyerekeitekre. A politikusok, üzletemberek, újságírók azt mondják, nem értenek egyet velünk. Hogy amit mondunk, az túlzás, fölösleges vészharang-kongatás. Nekik ez a válaszom: olvassák el a legújabb IPCC jelentés második fejezetének 108. oldalát.”

    1
    1
  2. Névtelen
    2024.01.14. 11:07

    Ajjjajjajj! Akkor a klímakonferenciára repcsivel utazók egymás pisijét itták, vagy sikerült importálni a Bilderberg-csoport 2023-as találkozójának helyszínéről, a lisszaboni Pestana Palace Hotel készletéből?

  3. Névtelen
    2024.01.14. 11:10

    jaj most az ásványvíz hiszti jön, igen. a többi műanyagfllakonos üdítőre nem vonatkozik, mi? :DDD

  4. Névtelen
    2024.01.14. 13:01

    fém porszívókat , fémcsővel , fémszűrővel nem akartok gyártani?
    Nincs kéznél valami külföldi fém lobbi?

  5. Névtelen
    2024.01.14. 13:10

    Mi lesz veletek szőke, szeplős finn-svéd lányok, asszonyok , ha az afgán , pakisztáni férfiak útközben beszerzik maguknak a ftalát-impotenciát?

    (A ftalátokat elsősorban a műanyagok lágyítására használják, ennél fogva … termékenység/spermaveszély/ impotencia ·)

    Azonnal küldjetek értük bérelt luxus óceánjárókat. Ne hagyjátok őket bonyolult, veszélyes útvonalakon vergődni Európa felé. Majd a fiatok, férjetek dolgoznak rájuk az új nyugdíj korhatárig ( 98 és félév, a szakszervezeti harcok után, egyébként kerek 100 lenne)

  6. Névtelen
    2024.01.14. 13:16

    Elfogták a csalót! Szénsavas palackos ásványvizet töltött családi házának, részben ólomcsővel megépített ivóvíz hálózatába, saját házi vízművébe az elvetemült több gyermekes apa, napi rendszerességgel. Ezzel mérgezte a háztartásukban élő 93 éves anyósát.

  7. Névtelen
    2024.01.14. 13:26

    Most , ha fogok látni egy 20 éves fokhagymaseggű , kezében rózsaszín kupakos ásványvizes palackos szorongató, tüncikére igyekvő libernyák honleányt , mire gondoljak? Kollektív öngyilkosságra?

    Nem tudok szabadulni a paradicsomi képtől
    Éva ivott a PET palackból és adott a palack vízéből Ádámnak is. Hallotta amint Molnár Csabika odasúgta a kígyónak, hogy a „kígyók kígyóznak!”

    Hogyan született meg a kígyók kígyóznak mondat? – Ti kérdeztek, Feri válaszol
    https://www.youtube.com/watch?v=QRcyj307cDs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük