Margit Juhasz azt kutatta, hogy egy ember két orrlyukában azonos számú szőrszál növekszik-e?

MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ KUTATÓ IS KAPOTT IGNOBEL-DÍJAT

Anális ujjlenyomat, orrszőr és szexelő szardellák: ezekért az őrült kutatásokért járt Ignobel-díj 2023-ban.

Az Ignobel szójáték második felét mindenki érti: a Nobel a tudomány legrangosabb díjára utal; a szó eleje pedig azt jelzi, hogy ezúttal ignorálható, már-már nevetségesen jelentéktelen kutatások kerülnek reflektorfénybe. Az Ignobel-díjakat 1991 óta ítélik oda minden évben: idén szeptember közepén jelentették be a díjazottakat, a hivatalos ceremónia pedig novemberben lesz a Massachusetts állambeli Cambridge-ben.

Első olvasatra talán furcsának tűnhet, miért megy el valaki egy olyan gálára, ahol viccet csinálnak a munkásságából,  a kutatók azonban jellemzően örülnek az elismerésnek: a humor ugyanis az Ignobel-díjnak a világon szinte mindenütt hírértéket ad, a tudósok pedig az í

De ne szaporítsuk a szót, lássuk, milyen teljesítményekért járt idén Ignobel-díj! A linkekre kattintva a kérdéses tanulmányokat is elolvashatják (angolul) azok, akik mélyebben ásnák bele magukat a témákba.

ORVOSTUDOMÁNY. A díjazottak hosszú sorában megtaláljuk Margit Juhasz nevét is, aki a kaliforniai Irvine kórházában dolgozik bőrgyógyászként. Dr. Juhasz a kollégáival együtt azért kapta meg az idei orvosi Ignobel-díjat, mert azt kutatták, vajon egy ember két orrlyukában azonos számú szőrszál növekszik-e. A kutatásban részt vettek teljes névsora: Christine Pham, Bobak Hedayati, Kiana Hashemi, Ella Csuka, Tiana Mamaghani, Margit Juhasz, Jamie Wikenheiser, Natasha MesinkovskaLINK.

Illusztráció: Alan / FlickrIllusztráció: Alan / Flickr

KÉMIA ÉS FÖLDRAJZ. A lengyel Jan Zalasiewicz kapta a díjat, mert tanulmányában elmagyarázta, miért szeretnek a tudósok köveket nyalogatni. LINK.

IRODALOM. A díjazott tudósok azt kutatták, mit éreznek az emberek, amikor egy konkrét szót ismételgetnek nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon nagyon sokszor. Az elkövetők Chris Moulin, Nicole Bell, Merita Turunen, Arina Baharin, és Akira O’Connor.  LINK.

MŰSZAKI MÉRNÖKI TERÜLET. A díjazott kutatók halott pókokat keltettek “életre” elektromos impulzusokkal, hogy aztán apró méretű fogóként használják őket. Te Faye Yap, Zhen Liu, Anoop Rajappan, Trevor Shimokusu, és Daniel Preston töltötte ezzel munkaidejét. LINK.

KÖZEGÉSZSÉG DÍJ. A díjat Seung-min Park kapta a Stanford vécé feltalálásáért. Az eszköz egészen sokrétű: tartalmaz egy vizeletminta-elemző tesztcsíkot, egy számítógépes rendszert ami vizuálisan elemzi a fekáliát, egy “anális ujjlenyomat-olvasó” kamerát (gondolta volna, hogy minden ember ánusza egyedi, ami alapján a WC azonosíthatja a felhasználót?), valamint képes telekommunikációs hálózatokra kapcsolódni, hogy minél gyorsabban kielemezhesse az ember által hátrahagyott melléktermékeket.  LINK.

Óvatosan a pálcikával és a szívószállal! (Illusztráció: Louis Hansel on Unsplash)Óvatosan a pálcikával és a szívószállal! (Illusztráció: Louis Hansel on Unsplash)

KOMMUNIKÁCIÓ. A díjazott kutatók olyan emberek agyi tevékenységét vizsgálták, akik képesek gyorsan beszélni visszafelé. Őzögűynel nezsége! A névsor: María José Torres-Prioris, Diana López-Barroso, Estela Càmara, Sol Fittipaldi, Lucas Sedeño, Agustín Ibáñez, Marcelo Berthier, és Adolfo García.  LINK.

TÁPLÁLKOZÁS. Japán kutatók arra voltak kíváncsiak, miként változtatja meg az ízérzékelést, ha a szívószálba és evőpálcikába áramot vezetnek. Ők azok, akikhez nem érdemes vacsoravendégségbe menni: Homei Miyashita és Hiromi Nakamura. LINK.

OKTATÁS. A népes kutatótábor azt vizsgálta, hogyan hat a tanárokra és diákjaikra az unatkozás. Jöjjön a hosszú és unalmas névsor: Katy Tam, Cyanea Poon, Victoria Hui, Wijnand van Tilburg, Christy Wong, Vivian Kwong, Gigi Yuen, Christian Chan. LINK.

Ezek a szardellák már nem szexelnek. (Illusztráció: engin akyurt on Unsplash)Ezek a szardellák már nem szexelnek. (Illusztráció: engin akyurt on Unsplash)

PSZICHOLÓGIA. A legendás Stanley Milgram, Leonard Bickman, és Lawrence Berkowitz azt vizsgálták, hogy egy városi utcán hányan pillantanak fel az égre, ha azt látják, hogy valaki felfelé bámulLINK.

FIZIKA. Európai kutatók azt figyelték meg, hogy milyen mértékben befolyásolja az óceánvíz keveredését a szardellák szexuális aktivitása. A teljes névsor: Bieito Fernández Castro, Marian Peña, Enrique Nogueira, Miguel Gilcoto, Esperanza Broullón, Antonio Comesaña, Damien Bouffard, Alberto C. Naveira Garabato, és Beatriz Mouriño-Carballido. LINK.

https://vehir.hu/cikk/70842-magyar-szarmazasu-kutato-is-kapott-ignobel-dijat