Skip to content

Donáth Lászlót elítélték testi sértésért, a szeméremsértési eljárást viszont megszüntették

Donáth Lászlót elítélték testi sértésért, a szeméremsértési eljárást viszont megszüntették

A másodfokú ítélet nem jogerős, az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Megszüntette a Donáth László ellen szeméremsértés miatt indult eljárást, testi sértés vétségében azonban elítélte a lelkészt a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék – írták közleményükben, melyben ugyan nem nevezték meg Donáthot, de az eljárás részletei alapján beazonosítható. A bíróság a kiszabott pénzbüntetést is mérsékelte, a vádlottnak 1 millió forint helyett 250 ezer forintot kell megfizetnie.

Az ítélet szerint Donáth az általa vezetett intézményben még 2019 nyarán egy konfliktusban megszorította az egyik takarító nyakát, és fenyegetően lépett fel ellene.

A sértett magánindítványában szeméremsértéssel is megvádolta a lelkészt, amiben az első fokú bíróság bűnösnek találta Donáth Lászlót. A törvényszék álláspontja szerint azonban ezt a sértett a büntetőeljárási törvényben meghatározott határidőn túl terjesztette elő. Ezért a bíróság ebben a körben az elsőfokú határozatot hatályon kívül helyezte megszüntette az eljárást.

Emellett úgy találták, hogy az elsőfokú bíróság helyesen döntött a pénzbüntetés kiszabása mellett. A bűnösségi kör szűkülése miatt azonban a másodfokú bíróság a pénzbüntetés napi tételeinek számát – a napi tétel 2500 forintos összegének megtartásával – mérsékelte.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben az ügyész fellebbezést jelentett be. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

A zaklatási ügy 2019-ben robbant ki, amikor Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja feljelentette Donáth Lászlót szexuális kényszerítés miatt, majd a vádemelést követően a bíróság tárgyalás nélkül felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta volna a lelkészt. Donáth azonban nem élt ezzel a jogával, és nyilvános tárgyalást kért inkább, az ellene felhozott vádakat pedig végig tagadta.

2021 szeptemberében a bíróság becsületsértés miatt elítélte a korábbi képviselőt, a szeméremsértési ügyben indult eljárást viszont lezárták, az ítéletet azonban a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte, és új tárgyalást rendelt el.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük