Elfogadhatatlan, hogy emberek halnak meg csak azért, mert hideg van

Jön vissza a tél, sőt, már visszajött, a héten napközben is 0 fok körül lehet a hőmérséklet, éjjel bőven az alatt. Az eddigi viszonylag enyhe időjárás ellenére december első két hetében kilenc ember halt meg közterületen csak a fővárosban kihűlés következtében.

Fotó: Archív

Ez a szám magasabb is lehet, hiszen a statisztikák szerint saját, fűtetlen otthonaikban jellemzően többen halnak meg hipotermia következtében. Ráadásul Budapesten a szociális háló viszonylag erős, ahhoz képest, hogy például a kistelepüléseken mennyire kevés segítséget kapnak a szegénységben élők.

A Magyar Szociális Fórum adatai szerint az őszi-téli szezon elején (november 25-éig) összesen harmincketten haltak meg rendkívüli kihűlésben. 2022-ben ugyanebben az időszakban mindössze 21-en váltak a kihűlés áldozatává. 2023. december végéig 121 hunytak el fagyhalál következtében, az egy évvel korábbi időszakban ez a szám körülbelül 100 fő volt – ami azt jelenti, hogy 20 százalékkal nőtt az áldozatok száma.

Mi a hipotermia?

Az emberi szervezet normális hőmérséklete 36 és 37 °C között van. Ha a testhőmérséklet tartósan ennél alacsonyabb, bekövetkezik a hipotermia, vagyis a kihűlés. És bár azt gondolnánk, hogy ez csak extrém hidegben lehetséges, elég hozzá az is, ha valaki hosszú ideig tartózkodik fűtetlen lakásban. 1-2 fokos hőveszteségnél már izomremegés, reszketés áll be, megemelkedik a vérnyomás, gyorsul a légzés. Amennyiben ez az állapot tartósan fennáll, a szervezet hőszabályozása kimerül, a testhőmérséklet folyamatosan csökkenni kezd, bágyadtság, álmosság vesz erőt az emberen. Csökken a vérnyomás, szívritmuszavar lép fel, majd eszméletvesztés következik. Ha a test hőmérséklete 27-28 fok közé csökken, megbénul a keringési rendszer, és beáll a halál. A kihűlés főként a gyermekeket, az időseket és a betegeket veszélyezteti.

Legjellemzőbb tünetei: libabőr, didergés, sápadt bőr, zavart beszéd, fáradékonyság, eszméletvesztés.Jó, ha tudjuk: a legveszélyesebb időszak mindig a hideg kezdete, amikor a szervezet még nincs felkészülve arra, hogy tartósan csökken a hőmérséklet, és a tél vége, amikor melegszik már az idő, a legyengült szervezet azonban addigra elfárad a hosszú küzdelemben.

Kiket érint?

Egy korábbi tanulmány szerint a férfiak körében gyakoribb a kihűlés, és leginkább a nyolcvan év felettiek tartoznak a veszélyeztetett korcsoportba. Jellemzően az alacsony iskolai végzettségűek és a kistelepülésen élők körében gyakori a kihűlés (500 főnél kisebb településeken majdnem háromszor akkora valószínűséggel hűl ki egy ember, mint egy nagyobb, 5-10 ezer fős településen). A legkiszolgáltatottabb helyzetben az egyedül élők vannak. A statisztikákból kiderül, hogy a kihűlés következtében meghaltak többnyire magányosan, kapcsolatok nélkül élnek.

A legtöbben úgy vélik, a kihűlés elsősorban a hajléktalan embereket érinti. Ez nem így van: a KSH vonatkozó adataiból ugyanis az látszott, hogy 2022-ben összesen 282-en haltak meg „az igen nagy hideg” miatt, a kihűléses halálesetek 61,7 százaléka az áldozatok otthonában történt, és csupán 20 százalékuk utcán, közterületen.

Vagyis egyedül 2022-ben 174 ember halt meg az otthonában azért, mert hideg volt.

Mit tehetünk?

Közhely, de figyelnünk kell egymásra. Ami annyit tesz: ne menjünk el szó nélkül azok mellett, akik az utcán fáznak, nézzünk rá azokra, akikről tudjuk, hogy esetleg nem tudják megfelelően fűteni az otthonukat.

Mentsünk el néhány telefonszámot, és ha a kihűlés jeleit észleljük, azonnal hívjuk a 112-t, kérjünk mentőt.

Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata: 06-1/338-4186 (Budapesten és Pest megyében érhetőek el).

A Regionális Diszpécserszolgálatok számai:

  • Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye: 06-92/323-000
  • Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye: 06-34/511-028
  • Baranya, Somogy és Tolna megye: 06-72/233-169
  • Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megye: 06-70/505-8080
  • Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06-42/504-618
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye: 06-46/530-268

Ha ennél is felkészültebbek szeretnénk lenni, a MagNet Bank AdjMeleget! Programja keretében több mint 10 éve biztosít ingyenesen izolációs fóliákat,ilyeneket bárki kérhet bármelyik fiókjuknál.Ebből vágjunk zsebre egyet-kettőt, és ha menet közben találkozunk olyannal, akinek szüksége van rá, adjuk oda: tényleg rengeteget segíthet.

És főleg ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy ma, 2024-ban Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy emberek halnak meg azért, mert hideg van. Kevés ennél embertelenebb és feleslegesebb halál van, ami egyszerre beszél az ellátási rendszer csődjéről és a társadalom közönyéről.

Igen, erősebb szociális hálóra van szükség. Arra, hogy a kiszolgáltatott és veszélyeztetett társadalmi rétegeket (amelyekbe egyre többen és többen tartoznak) megfelelő intézkedések védjék.

Amíg ez várat magára, tehetünk mi is, ha csak keveset és eseti jelleggel is: legyen nálunk egy takaró, amit bárkinek odaadhatunk. Ne féljünk kérdezni, és ha kell, hívjunk segítséget. Nézzünk rá azokra, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. És várjuk el – ez a minimum, ami elvárható –, hogy azok, akik döntéshozó pozíciókban vannak, érdemi módon foglalkozzanak a problémával.

Mert elfogadhatatlan, hogy emberek haljanak meg, akár az utcán, akár saját, fűtetlen otthonaikban pusztán azért, mert – mint minden évben – tél van.