Bármikor kérhetjük a nyugdíj újraszámítását

Tavaly megszűnt az az időbeli korlátozás, amely szerint a nyugdíj újraszámítási kérelmet csak a nyugdíjkorhatár betöltését követő 6 hónapon belül lehetett beadni. Jelenleg a korhatár betöltését követően bármikor kérhetjük a nyugdíj újraszámítását. Mégis érdemes figyelnünk arra, hogy mikor nyújtjuk be a kérelmet.

Milyen esetekben kérhető a nyugdíj újraszámítás?

Az öregségi nyugdíj újraszámítása abban az esetben kérhető, amennyiben az igénylő rendelkezik legalább 365 nap szolgálati idővel. Az a szolgálati idő számít, amelyet az ellátás mellett végzett munkával szerzett.

Viszont érdemes arra figyelni, hogy az újonnan megállapított, akár magasabb összegű nyugdíjat, csak 6 hónapra visszamenőleg folyósítják. Ez alapján jobban járnak, akik a nyugdíjkorhatár betöltését követően minél hamarabb nyújtják be a az újraszámítási kérelmet.

Nyugdíj újraszámítás nyugdíj mellett végzett munka esetén

Abban az esetben, ha valaki nyugdíjrögzítéssel élt, tehát  a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozik tovább, a nyugdíj igénybe vétele esetén két összeg közül választhat majd: a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeget vagy a nyugdíjkorhatár betöltésére rögzített nyugdíjként kiszámított összeget (benne vannak az évenkénti emelések is) kérheti.

Ennek az a feltétele, ha a nyugdíjkorhatár betöltését követő időszakban rendelkezik legalább 365 nap szolgálati idővel. Ha valaki a nyugdíj rögzítését kéri, akkor nem minősül öregségi nyugdíjasnak. A nyugdíj rögzítése mellett végzett munkával szolgálati idő szerezhető, hiszen az ezzel a munkával szerzett keresetet is terheli a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó.

Bővebben itt írtunk arról, hogy mennyit lehet keresni nyugdíj mellett.

Rokkantsági ellátásban részesülőkre vonatkozó szabályok

A rokkantsági ellátásban részesülők a nyugdíjkorhatár betöltését követően  választhatnak, hogy az öregségi nyugdíj vagy a rokkantsági ellátás folyósítását kérik. Tehát úgy is lehet dönteni, hogy valaki a rokkantsági ellátást kéri a továbbiakban is és nem veszi igénybe az öregségi nyugdíjat. Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója szerint célszerűbb, ha a rokkantsági ellátásban részesülők is minden esetben igénylik a nyugdíjukat.

Arról, hogy pontosan kik és milyen szabályok szerint kérhetik a nyugdíj újraszámítását részletesen foglalkoztunk előző cikkünkben.

Kapcsolódó cikkünk: Kinek jár a méltányossági nyugdíjemelés?