Netanjahu ellenőrzés alá venné a Gázai övezet és Egyiptom közötti határt

Izraelnek kell ellenőriznie a Gázai övezet és Egyiptom közötti határt – jelentette ki szombaton Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a France24 tudósítása szerint.

Netanjahu szerint kulcsfontosságú megszerezni az ellenőrzést az úgynevezett Philadelphia folyosó fölött, ami a Gázai övezet és Egyiptom között elterülő vékony földsávot jelöli, ahol többek között a rafahi határátkelő is található. Ez utóbbi az egyetlen kapcsolódási pontja Gázának az arab világhoz.

Az IDF úgy gondolja, hogy a határátkelő, illetve a folyosó alatt csempészalagutak húzódnak, amelyeken keresztül folyamatosan érkeznek rakéták, lőszerek és egyéb felszerelések a Hamász számára, bár Egyiptom ezt határozottan tagadja, többek között azzal is igyekszik ezt alátámasztani, hogy korábban már fellépett a hasonló csempészműveletekkel szemben.

A helyzetet bonyolítja, hogy a területsávot a korábbi megállapodás szerint az egyiptomi hadsereg alakulatai biztosítják, Kairó pedig mindezidáig nem volt hajlandó teljesíteni azt az izraeli kérést, hogy vonja vissza a csapatait, ami lehetővé tenné az izraeli egységek bevonulását a területre.

hvg.hu