Lezárult a vizsgálat a Datadat ügyében, nem állapítottak meg törvénysértést

Közleményt adott ki a Datadat Professional Kft., melyben közölték, több mint egy év eltelte után bírság vagy törvénysértés megállapítása nélkül zárult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata a szervezetet érintően. Mint ismert, a hatóság által vizsgált adatkezelés és adatfeldolgozás 2021 őszén, az ellenzéki előválasztás idején történt. Az ügyben a Datadat egy ügyfele révén vált érintetté: SMS-eket küldött ki ügyfele regisztrált szimpatizánsai részére.

Jogkörénél fogva a NAIH adatvédelmi törvénysértés esetén ún. „közigazgatási hatósági vizsgálatot” indíthat, és annak eredményeként bírságot is kiszabhat. A most lezárult eljárás nem ilyen volt, mivel a hatóság nem talált olyan szabálytalanságot, ami miatt közigazgatási hatósági eljárást indíthatott volna. A NAIH által választott, egyszerűbb vizsgálati forma kizárja, hogy az érintett felek bírósághoz fordulhassanak a megállapításokkal szemben.

Most a vizsgálati eljárást lezáró jelentésében a NAIH:

  • nem állapított meg törvénysértést a Datadatot érintően;
  • nem szabott ki bírságot a Datadatra;
  • nem emelte hivatalból közigazgatási hatósági eljárás szintjére az ügyet, ami törvénysértés esetén egyenes következmény volna;
  • nem hozott a vizsgálat végén olyan, kötelező érvényű döntést, amelyet a Datadatnak hatósági kötelezvényként végre kellett hajtania;
  • nem talált olyan szoftverfunkciót vagy fejlesztést, amely a GDPR szabályaival ellentétes volna, és amelyet a Datadat fejlesztett, értékesített vagy viszonteladott volna szoftverszolgáltatásként ügyfele részére.

A Datadat azt követően került a figyelem középontjába ez ügyben, hogy idén júniusban nyilvánosságra hoztak egy, a Nemzeti Információs Központ által készített dokumentumot a „2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolása” címmel. Ebben szó esik többek között az Action for Democracy-tól érkező pénzekről, illetve a támogatások felhasználásáról, például a DatAdat-csoport részéről, de az is szerepelt a jelentésben, hogy a rendelkezésre álló, más forrás által nem megerősített információ szerint a DatAdat-csoport bonyolította az ellenzéki miniszterelnök-jelölti választást, amely során Márki-Zay Péterék számára kedvezően manipulálta az eredményeket. A szervezet már ekkor is tagadta az ellene felhozott vádakat.