Megegyeztek az uniós vezetők az EU-csúcs egyik legfontosabb kérdésében. Az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával.

Emellett Grúzia tagjelölti státuszt kapott, Bosznia-Hercegovinával pedig akkor indulhatnak meg a csatlakozási tárgyalások, ha teljesítik az Unió által elvárt kritériumokat.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a döntést előbb az X-en jelentette be, majd személyesen is megerősítette a helyszínen lévő újságíróknak.

Charles Michel személyesen jelenti be a döntést a jelenlévő újságíróknak
photo_camera Charles Michel személyesen jelenti be a döntést a jelenlévő újságíróknak Fotó: JOHN THYS/AFP

Orbán Viktor előzetesen azt mondta, elképzelhetetlennek tartja ezt a döntést, ami a Politico és a Guardian értesülései szerint végül úgy született meg, hogy a magyar miniszterelnök kiment a szobából. Megbeszélésen jelenlévő források szerint döntése konstruktív volt, azt előre egyeztette a többi politikussal.

Orbán a döntés után egy videót tett közzé a Facebookon, amiben arról beszélt, hogy Magyarország a rossz döntésben nem volt hajlandó részt venni, ezért inkább távol maradt a szavazástól.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en Ukrajna és egész Európa győzelmének nevezte a döntést. Maia Sandu moldáv elnök is az X-en mondott köszönetet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig stratégiai döntésről írt, ami örökre bevésődött az Unió történelmébe.

Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenszkij és Charles Michel
photo_camera Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenszkij és Charles Michel Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

A mostani döntés csak a csatlakozási tárgyalások megindulását jelenti Ukrajna és Moldova számára. A teljes státuszig vezető folyamat hosszú évekig is eltarthat. Törökország például 1999-ben kapott tagjelölti státuszt, 2005-ben a csatlakozási tárgyalásai is megkezdődtek, ma mégis messzebb van a tagságtól, mint 15 évvel ezelőtt.