Miskolc példája mutatja, hogy a Jobbik volt a kapudrog az egykori szocialista szavazók Fidesz-függéséhez

A Fidesz akár vissza is veheti Miskolcot, bár erre kisebb az esély. Országos szempontból viszont inkább az az érdekes, hogy az elmúlt másfél évtized miskolci választásain látszik az, hogy a volt szocialista szavazók százezrei hogyan találtak utat – a Jobbik érintésével – a jelenlegi kormánypárthoz.

Október közepén jelentették be, hogy a DK és az LMP nem Miskolc jelenlegi polgármesterét, a 2019-ben ellenzéki támogatással győztes Veres Pált, hanem a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőjét, Hegedűs Andreát támogatná a jövő évi önkormányzati választáson. A meglepőnek is nevezhető egységbontást Hegedűs egy interjúban úgy indokolta, hogy Miskolc nem bír ki még ilyen öt évet, „a döntés- és cselekvőképtelenség, irány- és elvnélküliség, a felelősség vállalásának hiánya tovább nem folytatható”. Mindez egyértelműen a város elöljárójának címzett kritika, de helyi forrásaink inkább az MSZP és a többi párt közti feszültségről beszélnek.

Pedig a városvezetést ellenzéki oldalról eddig elsősorban azért érte kritika, mert állítólag túl együttműködő a Fidesszel, például többen nehezményezték, hogy Veres elfogadta a fölkérést kuratóriumi tagnak a miskolci egyetemi alapítványba. Az eredetileg miskolci Jakab Péter, volt Jobbik-elnök, aki mostanság a legantiorbánistább pozíciót foglalja el, szintén többször támadta a városvezetést a Fidesszel való állítólagos kollaboráció miatt. Így célkeresztbe vette a vízközmű átadását a kormánynak, azt, hogy nem álltak ki egy tervezett akkugyár ellen, vagy éppen azt, hogy támogatást nyújtanának egy alapítványnak, amelyhez a helyi fideszes parlamenti képviselőnek is köze van.

Mindazonáltal bármennyire is veszik magukra a bírálatokat a város irányítói, azt alappal mondhatják, hogy Hegedűs politikai ambíciói már így is egy mandátumába kerültek az ellenzéknek. Az országgyűlési választáson egyéniben alulmaradó politikust pártja végül listáról a parlamentbe juttatta, ami miatt időközi választást kellett kiírni Hegedűs Andrea korábbi önkormányzati választókörzetében. Ezt a Fidesz meg is nyerte, s bár helyi jelentőségű esemény, a számok jól mutatják a választás utáni választói hangulat alakulását. Míg a részvétel kevesebb, mint felére esett vissza a 2019-esnek (ami egy időközi esetében nem számít csodának), addig a korábbi ellenzéki szavazók 40 százaléka sem ment el voksolni, a fideszesek aránya viszont 60 százalék volt a három évvel azelőttinek.https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/12/11/miskolc-peldaja-mutatja-hogy-a-jobbik-volt-a-kapudrog-az-egykori-szocialista-szavazok-fidesz-fuggesehez/