Hiába a szakszervezetbe való beszivárgás, az Üzemi Tanács erőszakos átszervezése. Continental. Szerintünk a legrosszabb munkaadó Makón

TISZTELT DR. ARIANE REINHART, NIKOLAI SETZER ÚR, PHILLIP NELLES ÚR, JÖRG SCHÖNFELDER ÚR!

Végül úgy tűnik, igazunk volt. A makói üzemnek sok gondja van, és úgy tűnik, ez ellen nem tettetek semmit az utóbbi 10 évben aminek érdemi hatása lett volna. Egyszerűbb volt nektek, hogy tévedünk és ezek helyi ügyek, egyébként Makón minden rendben és bíztok a vezetésben. Azt gondoljuk viszont, hogy hiába a szakszervezetbe való beszivárgás, az Üzemi Tanács erőszakos átszervezése, a helyi munkavédelmi bizottság ellehetetlenítése és jelzéseinek figyelmen kívül hagyása, attól az egészségkárosodások még tények, amiben szerintünk ti is hibásak vagytok.

De most már fel kellene ébrednetek! Ez a probléma egyesítette az összes politikust, a szélsőjobboldaltól a kormányon át a baloldalig. Úgy emlékszem, az elmúlt 13 évben nem volt olyan téma, ami ezt okozta volna!

A következő téma még horrorisztikusabb lesz. A borzalmas munkavédelmi helyzetről sajtóközleményt készítünk. Elsőként egy bal kéz 2 évvel ezelőtti amputációjáról tájékoztatjuk őket. Bizonyítékom van a szegmens munkavédelmi kollégáitól, hogy ez teljes mértékben a munkáltató hibája volt, ami miatt a mai napig a nincs felelős és nincs felelősségre vonás. Sajnos sok más gyanús eset is van, például az a házaspár, akik az elmúlt 19 és 20 év rendkívüli túlterhelése miatt alkalmatlanná váltak a munkakörük betöltésére, de a munkáltató nem fizetett nekik munkabért az elmúlt évben, és 1 éve nem bontotta fel a szerződésüket. Ezért el kellett adniuk házukat a jelzálogjog miatt, így szerintem a Continental tönkretette az életüket. Kétszer!

Egy másik friss eset, hogy egy fiatal (21 éves) munkás elvesztette a fél tüdejét, valószínűleg azért, mert a használt sikosítóanyag tömény füstjétől megbetegedett. Az eddigi eredmények és orvosi vizsgálatok alapján, úgy tűnik ez is teljes mértékben a munkáltató hibája lesz! Egy másik gyanús eset, hogy egy fiatal hölgy rákgyanús, aminek köze lehet a kémiai anyagokhoz, amiket a gyár területén használnak. Érvényes kockázatelemzés nélkül használt hígító és oldószer használata, valamint a nem megfelelő elszívás okozhatta a betegség kialakulását.

Szóval nagyon nagy probléma, hogy a Continental szerintünk a legrosszabb munkaadó Makón, de azt meg végképp nem nézzük tovább, hogy megbénítják a barátainkat, testvéreinket, anyukáinkat, gyermekeinket, ti meg ezt hagyjátok! Ez az utolsó figyelemfelhívás, hogy lecseréljétek ezt a vezetést (ügyvezető igazgató, HR és ESH vezető), és felelősségre vonjátok őket. Elvárjuk ezután, hogy visszahívjátok a régi munkásokat, és elegendő kártérítést fizessetek a munkakörre alkalmatlan kollégáknak ezért a szörnyűségért! Végül tudnotok kell, semmi sem állíthat meg minket. De ha megoldjátok ezeket a problémákat, lecserélitek ezeket a vezetőket, és teljes paradigmaváltást látunk, a dolgozók és mi azonnal támogatunk Benneteket ebben a nehéz helyzetben is. Ehhez meg kell becsülni a magyar munkásokat, akik elődjeitekkel együtt felépítették ezt a gyárat.

Üdvözlettel:

Radics Gábor – elnök