minap.hu info

Miskolc egyik legmodernebb egészségügyi komplexuma épült meg Kilián-Délen – az elhúzódó kivitelezés után azonban műszaki problémák adódtak, ezért legkorábban is csak februárban költözhetnek be majd az Otthon téri egészségházba a háziorvosok.

A mintegy ötszáz négyzetméteres épületben a legmodernebb körülmények között kapnak majd ellátást a betegek. A beruházás összköltsége elérte a bruttó 339 millió forintot, az uniós forrásból felépített egészségház öt felnőtt, és két gyermek háziorvosi körzetnek, valamint két védőnői szolgálatnak lesz az otthona, de vérvételre is várják majd a miskolciakat.

Az épület egyik különlegessége, hogy a folyosók üvegtetőt kaptak, így a belső terekbe sok fény árad be – azonban ennél az építészeti elemnél jelentkeztek problémák az átvételt követően. Ez a válasz arra a lakossági kérdésre, miért nem költözhettek még be a háziorvosok az új rendelőikbe – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit szerdán tartottak meg a helyszínen.

Varga Andrea alpolgármester felidézte, hogy amikor 2019-ben a jelenlegi városvezetés megkezdte a munkát, az egyik első feladata a rendelő körüli helyzet rendezése volt. Az előző városvezetés ugyanis még 2017-ben nyert el egy pályázatot az építésre, a helyszínt is akkoriban jelölték ki, a lakosság megkérdezése nélkül, de az építkezés nem kezdődött el.

– Sok munkával és energiával körbejártuk a lehetőségeket, a lehető legoptimálisabb megoldást kerestük – folytatta Varga Andrea. – Összegyűjtöttük a véleményeket, és így döntöttünk az egészségház megépítéséről. A kivitelezéssel azonban másfél évet csúsztak. December 4-én megkaptuk ugyan a hivatalos használatbavételi engedélyt, az önkormányzat tehát már birtokon belül van, azzal szembesültünk azonban, hogy problémák merültek fel, amiknek a kijavítása nélkül nem kezdődhet meg az orvosi ellátás.

A kivitelező tetemes csúszása mellett egy kormányrendelet is lassította a folyamatot (erről bővebben ITT írtunk), majd most a kiviteli hibák javítása miatt nem tudják átadni az épületet. Pedig a környéken élők már nagyon várnák Bartha György (Velünk a Város, MSZP) önkormányzati képviselő elmondása szerint.

– A régi rendelő megközelítése, a rengeteg lépcső problémát okoz több nyugdíjasnak. Mindenki azt szeretné, hogy kész legyen az egészségház. Egyszerűen képtelen vagyok elfogadni, hogy egy új épület beázik, hogy műszaki problémák lépnek fel, vagy, hogy a mai napig nem szerelték le az építkezés miatt felállított drótkerítést – sorolta.

Hozzátette, nem tehettek mást, lépnie kellett az önkormányzatnak: közel 50 millió forint kötbért rótt ki a kivitelezőre.

„Nincs más lehetőségünk” – mutatott rá.

Miklós Viktor pályázati főosztályvezető azzal egészítette ki, hogy 2022-re készen kellett volna lennie a vállalkozónak, de akkor jóindulattal is csak alig 40-50 százalékos készültségen állt a projekt. Hozzátette, az 50 millió forintos kötbéren túl a garanciális javításokat is el kell végeznie a kivitelezőnek.

Elmondta azt is, hogy ígéretet kaptak a nyílászárók javítására, ez már a napokban megtörténik. Ezzel elhárulhat az akadálya annak, hogy az orvosok beköltözzenek – ha nem ázik be újfent az épület, akkor erre legkorábban februárban lesz lehetőség.

Varga Andrea alpolgármester végül hangsúlyozta: az önkormányzat „nem enged” abból, hogy a vállalt minőségben dolgozzon egy kivitelező.

– Komoly paramétereket írtunk elő, ezeket teljesítenie kell – húzta alá az alpolgármester, dicsérve ugyanakkor a modern épület tágas rendelőit, elkülönített betegváróit.