Nekünk van a legkevesebb topligás játékosunk a régióból

Szoboszlai Zsolt: Rengeteget fejlődtünk, szaktudásban és infrastruktúrában is, mégis nekünk van a legkevesebb topligás játékosunk a régióból

„Irtózatosan sok munkát tettünk bele” – adott magyarázatot arra Szoboszlai Zsolt, hogy hogyan jutott el a fia, Dominik 22 évesen Liverpoolba és lett a magyar válogatott kapitánya. Arról már írtunk még 2016-ban, hogy a Szoboszlai Zsolt által alapított Főnix Goldnál milyen különleges edzésmódszereket honosítottak meg. Az apa az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű konferencia vendégeként most arról mesélt, hogy mennyire volt kemény a fiával, csak tehetséggel el lehet-e jutni a fia szintjére és miért száműzné a szülőket a pálya széléről.

Arról Szoboszlai Dominik több interjúban is említést tett, hogy milyen szigorú kritikusa volt az apja. Erről azt mondta a szülő-edző, hogy valóban kemény volt a fiával, de ő ilyen versenyző típus. „Hogy az anyukája mit szólt hozzá? Őt nem kérdeztük… Az igazsághoz tartozik, hogy minden szükséges hátteret megadott a munkához, az egyetlen kikötés annyi volt köztünk, sose beszéljünk keresztbe egymással, ami Dominik nevelését illeti” – idézi az Index az előadást.

Szoboszlai Zsolt felidézte, hogy látta is, hallotta is sírni Dominiket gyerekként, de ez sosem azért történt, mert kemény volt vele, hanem azért, mert például kikapott. „Ment a játékvezetőhöz, hogy újra kell játszani a meccset. Úgy kellett elvinni onnan, hogy ezt már nem fogja újrajátszani, majd lesz egy másik bajnoki, egy kupameccs, és ott megmutatod. Szerencsére így is lett”.

Adódik a kérdés, hogy a Főnix edzésmódszereivel nagy mennyiségben kitermelhetőek-e Szoboszlai Dominikek. Zsolt szerint nincs csodaszer.

„Lehet, tehetsége alapján most is van a gyerekek között egy újabb Dominik, de azt nem tudom, hogy annyi munkát ő is bele tud-e tenni, amennyit mi tettük. Nem lehetek a szülei helyében” – mondta.

Mennyit számít az edzés?

„Minden gyerek ügyes, aztán néhány év után, előbb vagy utóbb beleütközünk egy korlátba. Edzésekkel lehet tolni ezeket a korlátokat, NB II-es szint, NB I-es szint, nemzetközi szint. De előbb-utóbb vége, a gyerek felkerül arra a polcra, ami a maximuma volt. Ez azonban öt-hat évesen viszont még nem jön ki, nem mutatkozik meg”.

Mint az a 444 podcastjából kiderült, a magyar utánpótlásról Szoboszlai menedzserének, Esterházy Mátyásnak nincs túl jó véleménye. A helyzetről Zsolt azt mondta:https://444.hu/2023/12/05/szoboszlai-zsolt-rengeteget-fejlodtunk-szaktudasban-es-infrastrukturaban-is-megis-nekunk-van-a-legkevesebb-topligas-jatekosunk-a-regiobol