Megszületett a döntés: így alakul át a kormány szerkezete

A kormány szervezete átalakul, és hivatalosan Nagy Márton lesz a gazdaságpolitika stratégiai irányítója – derült ki a keddi Magyar Közlönyben megjelent rendeletből. A jogszabály értelmében, melyet Orbán Viktor miniszterelnök szignált csütörtökön, a kormány stratégiai döntéshozó szerkezete a jövőben három kabinet köré szerveződik majd:

  • Stratégiai Kabinet
  • Gazdasági Kabinet
  • Nemzetpolitikai Kabinet.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója tagja lesz az első kettő kabinetnek és részt vesz a nemzetpolitikai testület ülésein. A Stratégiai Kabinet érdekessége, hogy nevéből eltűnik a „családügyi” kifejezés, de továbbra is Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti majd.

Az egyetlen kivétel, ha az EU-t érintő ügyekről tárgyal a testület, ebben az esetben ugyanis az EU-ügyekért felelős miniszter, Bóka János irányítja majd az aznapi kabinetülést. A Nemzetpolitikai Kabinet élére a miniszterelnök általános helyettese kerül.

Az eddig Varga Mihály pénzügyminiszter által vezetett Gazdasági Kabinet neve nem változik, de jogköre kibővül a Növekedési és Versenyképességi Kabinettel való összevonás eredményeként, amelyet korábban Nagy Márton vezetett.

A jövőben 66 jogkört foglal magában, beleértve az államháztartást, az adózást, a paksi bővítést, valamint az űrkutatást és a külgazdaságot.

Az összevont kabinet élén már nem Varga Mihály pénzügyminiszter áll majd, hanem a korábbi Növekedési és Versenyképességi Kabinet vezetője, a gazdaságfejlesztési miniszter.

Ezzel Nagy Márton hivatalosan is a gazdaságpolitika fő irányítójává válik a kormányban.

A Gazdasági Kabinetben nem vesz részt a pénzügyminiszter, de tagjai között szerepel az agrárminiszter, az energiaügyi miniszter, az építési és közlekedési miniszter, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a területfejlesztési miniszter, valamint a tárgyalt napirendi ponthoz illeszkedő miniszterek és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a kormány az új célokhoz igazítja a döntéshozó fórumok rendszerét.

A pénzügyminiszter vezetésével létrejön egy költségvetési munkacsoport, melynek feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme és a Kabinetek döntéseinek vizsgálata, valamint költségvetési vétó jogának gyakorlása.

A Gazdasági Kabinet továbbra is felelős marad a költségvetés makrogazdasági megalapozásáért.

Az átalakítás részeként létrejön egy másik munkacsoport is, az Alkotmányossági Előkészítő Munkacsoport, mely jogi és alkotmányossági szempontból elemzi a tervezeteket. A testület élén az igazságügyi miniszter áll, és tagjai között szerepel az adott jogszabályt előterjesztő miniszter, valamint a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a miniszterelnök politikai igazgatója.