Skip to content

Megtámadta az MKKP Szombathelyen az új választókerületi beosztást, a bíróság nekik adott igazat

Megtámadta az MKKP Szombathelyen az új választókerületi beosztást, a bíróság nekik adott igazat

A TASZ és a Választási Földrajz is segített a pártnak.

A választókerületeket módosítani kellett a jövő júniusi önkormányzati választásokra a lakosságszám csökkenése miatt, ehhez a jegyzők november 30-ig kaptak határidőt. A kihirdetés után 15 nap van jogorvoslatra, amivel élt Szombathelyen a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék pedig nekik adott igazat, megsemmisítette az új beosztást, mert nem volt érdemi indok mögötte, írja a Telex.
A párt mellett jogorvoslatot benyújtó két szervezet célja, hogy a helyi lakosok figyelmét felhívja arra, milyen változásokat és visszásságokat hozhatnak az átrajzolt kerületek, és ha szükség van rá, vizsgáltassák felül a döntést. Ha a benyújtott jogorvoslatot érvényesnek tekintik, akkor a jegyzőnek újra kell rajzolnia kerületeket.

Szombathelyen 2019-ben a 14 egyéniből 9-et az ellenzéki pártok nyertek, a megyeszékhely körzetében a DK-hoz kötődő Czeglédy Csaba, a Nemény András polgármester pedig MSZP-s színekben tudott győzni. A település népessége 75 ezer fő alá csökkent, így a 14 helyett csak 12 egyéni képviselő tud bekerülni. Az itt újrarajzolt kerületek döntően befolyásolhatják a fennálló ellenzéki többséget.

A jegyző a népességfogyáshoz mérten nem változtatott eléggé a kerületek határain, így egy aránytalabb kerületi beosztás jött létre. Az eltérések egy része még indokolható lett volna, de a jogorvoslat érvényesége miatt a szombathelyi választási iroda vezetőjének két lehetősége van a későbbiekben, vagy megindokolja bővebben döntését, vagy új kerületeket rajzol megfelelő aránnyal.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2023.12.05. 17:47

    Legyél ott!
    https://www.origo.hu/nagyvilag/20231203-terrortamadas-parizs.html
    Mert megérdemled.
    https://infostart.hu/kulfold/2023/10/18/berlin-is-harcterre-valt-a-kozel-keleti-haboruban-rendorokre-tamadtak-a-hamaszt-eltetok
    Kell még a jóból?
    https://index.hu/kulfold/2023/09/06/borton-terrorizmus-london-hajtovadaszat-szokes-rendorseg/
    De időben felkészültek.
    https://www.youtube.com/watch?v=Zs0_9Qf7fTY
    Úgyhogy gondold át mégegyszer…. 🙂 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük