238 évvel rövidült a diósgyőri stadion megtérülési ideje, így már csak 262 év

238 évvel rövidült a diósgyőri stadion megtérülési ideje, így már csak 262 év
A 2018-ban átadott diósgyőri stadion – Fotó: Vajda János / MTI

Egyetlen jelentkezőként újabb öt évre a Diósgyőr FC Kft. üzemelteti a diósgyőri stadiont. A 2018-ban átadott stadionért – amelyet a Garancsi István vezette NER-közeli Market Építő Zrt. épített bruttó 13 milliárdért – futball klub az eddigi összeg kétszeresét fizeti ki az üzemeltetés jogáért a tulajdonosnak, a részben állami, részben önkormányzati Stadionrekonstrukciós Kft-nek.

A Diósgyőr FC az újra elnyert közbeszerzés alapján 45,6 millió forintot vizet az üzemeltetés jogáért évente. Ennyi jut a tulajdonosnak – ebből számítható ki, hogy az eddigi befizetésekkel együtt fél évezred helyett már 262 év is elég a beruházás megtérüléséhez – nem számítva persze a tőkeköltséget, amellyel együtt soha nem térülne meg – írta a G7.

A gazdasági lap megjegyzi, hogy így sem biztos, hogy olyan jó üzlet a stadionüzemeltetés, annak ellenére sem, hogy Diósgyőrön még a legmagasabbak között van a stadionokban tartott mérkőzések látogatottsága: átlagosan 4400 fő. Ez azonban csak az országos alacsony nézettséghez képest jó, ahhoz képest, hogy a stadion 15 ezres, már kevésbé, hiszen arra, hogy más rendezvénnyel lehessen megtölteni az arénát, végképp nincs esély.

Márpedig a fenntartási költségek is a klubot terhelik, amely a jegyekből ugyan 110 millió forintra tesz szert évente, ám az üzemeltetés költségei jóval meghaladhatják azt a 70 millió forintot, amely ebből marad az üzemeltetési jogért kifizetett összegen felül. Ez már abból is látszik, hogy „a stadion éves amortizációja több mint ötszöröse a megemelt koncessziós díjnak” – írta a G7.