Olimpia? Még van időm bőven

Tudtam egy kicsit nyaralni, Horvátországban egy hetet, de sokat voltam a családdal, tényleg a pihenésről szólt ez a rövid időszak. Illetve a tanulásról is, ilyenkor ősszel erre nagyobb fókuszt lehet helyezni. Jó volt, gyorsan elszaladt – nyilatkozta Tóth Anna.

Rövidke szünet

Október közepén nem csak a könnyített edzésmunka vette kezdetét, ugyanis közben gyógytorna, és különböző rehabilitációs dolgok is szerepeltek a programban.

– A keményebb rész, az állóképességet fejlesztő munka november elején indult, az egyetemi atlétikai centrumban – sorolta Tóth Anna. – Alapozunk, és edzőtáborba járunk. November 7-től 16-ig voltunk Pápán, klubtársammal, Bacsa Fannival, és Tigyi Józseffel, a dunántúli városban nemrég épült egy modern pálya, atlétikai centrum. Most, vasárnap pedig utazunk Tenerifére, amely már a szövetség edzőtábora, innen december 17-én fogunk hazajönni. Hasonlóak a körülmények, mint Pápán, csak éppen melegebb van, 20 fok feletti hőmérséklet. Számunkra, atlétáknak nagyon fontos, hogy legyen lehetőség melegégövi edzőtáborozásra, hiszen a kinn, szabadban végzett futómunka a leghasznosabb. Még ez a pár nap is az alapozás része lesz, januártól következnek majd a minőségi, technikásabb tréningek.

A diósgyőriek élversenyzője csupán pár napos szünetet kap karácsony táján, hiszen a tervek szerint december 23-án még, 27-én pedig már újra edzeni fog az Egyetemvárosban.

A menedzser intézi

A 2003. november 20-án született atléta következő, 2024-es szezonja sem lesz könnyebb, eseményszegényebb, mint a 2023-as volt. Az új év egy nyíregyházi, tíz napos edzőtáborral veszi kezdetét január 8-án.

– Szeretnék minél harmarabb versenyezni fedett pályán, ugyanis cél, hogy amennyiben lehet, akkor legyek résztvevője a március eleji, glasgowi, fedettpályás világbajnokságnak – nyilatkozta ezt is Tóth Anna. – Nagyon erős a szint, 8.02 mp, az én eddigi legjobbom 8.11 másodperc, de a ranglista alapján nem lehetetlen ez a küldetés. Amennyiben nem sikerül, az sem lesz probléma, csak még motiváltabb leszek a szabadtéri szezonra, de egy jó lehetőség lenne futni Skóciában. Külföldi, különböző kategóriás megméretéseken lehet pontokat gyűjteni magával az idővel, és helyezéssel is, az ezeken való indulásról egyelőre azonban semmit nem tudok mondani, ezeket a menedzserem intézi. Van úgy, hogy két nappal az adott viadal előtt szól, hogy készüljek, utazok.

Glasgow mellett még két további ,,mega” rendezvény van a jövő évi naptárban, ezek közül az egyiken ott lesz, a másikon ott lehet a DVTK versenyzője.

– Júniusban Róma ad helyet az Európa-bajnokságnak, amire már megfutottam a szintet – tette hozzá Tóth Anna. – A lehető legjobban fel akarok készülni rá, mert nagyon komoly mezőny várható. Augusztusban olimpia Párizsban, az egyéni csúcsom 12,84, míg az ötkarikás gátas szintidő 12,77. Egy másodpercen belül vagyok tehát, de ebben a számban, távon, ezen a szinten már az is rendkívüli teljesítmény, ha valaki pár századot tud javulni évről-évre. Ebben a pillanatban nehéz bármit is jósolni a kijutással kapcsolatban, ugyanúgy állok hozzá, mint Glasgow-hoz: ha összejön, boldog leszek, lennék, ha nem, akkor sem fogok szomorkodni, nem fog megtörni, mert még van időm bőven. 

Magyarországnak, gátfutásban már van egy kvótája, Kozák Luca ugyanis a júliusi, 128. atlétikai országos bajnokságon, a döntőben 12.72 másodperccel nyert, ami öt századdal jobb volt a párizsi szintidőnél. boon.hu