Hány ezer ázsiai vendégmunkást telepít a kormány Miskolcra?

Nagy sikerként elkönyvelve, elsősorban betanított munkán alapuló, többmilliárdos új beruházásokat jelentett be Miskolcon az elmúlt hónapokban Szijjártó Péter. Annak ellenére, hogy a miskolci munkaerőpiacon már ma sem találni erre a rabszolgamunkára új jelentkezőket.

Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője hétfőn a parlamentben azzal a kérdéssel fordult a miniszterhez: Hány ezer ázsiai vendégmunkást akar a kormány Miskolcra telepíteni? Hány munkásszállót akarnak ehhez építtetni, mely városrészeket jelölték ki erre?
Hegedűs Andrea felszólalását a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor 2015-ben elhangzott idézetével kezdte: “A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre.”
Véleménye szerint ezzel a kormányfő kétszeresen is hazudott. Egyrészt nem igaz, hogy a gazdasági bevándorlásnak nincs haszna; nélkülözhetetlen feladatok ellátására, amelyekre hazai munkaerő a kínált bérért már nem vállalkozik, szinte minden európai ország fogad vendégmunkásokat. Másrészt csak az elmúlt két évben 150 ezer kelet- és dél-ázsiai vendégmunkás érkezett hozzánk, de nem ám nélkülözhetetlen feladatok ellátására, hanem hogy azokban az összeszerelő üzemekben, akkumulátorgyárakban és más, hozzáadott értéket alig termelő gyárakban dolgozzék, amelyektől a kormány a gazdaság föllendülését reméli.
Túl azon, hogy ez a legbiztosabb útja, hogy a dolgozók a közepes jövedelem csapdájába ragadjanak, óriási felháborodást is kivált országszerte, hogy a magyar bérek versenyképes szintre emelése helyett a kormány vendégmunkások behozatalával töri le a béreket. Egyre kevésbé fogadják el a helyi közösségek, hogy sorra nőnek ki a földből a vendégmunkások elszállásolására szánt épületek, ráadásul az adott közösség véleményének meghallgatása nélkül.
Miskolcon is zajlik ez a folyamat, a cégek már most is foglalkoztatnak ázsiai vendégmunkásokat, bár még helyi dolgozókat eddig nem küldtek el, mint Makón tették, ahol az ázsiai vendégmunkások betanítása után szélnek eresztik a magyar munkaerőt. Hegedűs Andrea arról is beszélt, tudomása van a miskolciaknak arról, hogy a város két részén is épülnek számukra munkásszállások.

A kérdésre Orbán Balázs államtitkár válaszolt, de csak annyit közölt, hogy a vendégmunkás törvényben a magyar munkaerőt igyekeznek védeni. Azonban a napokban Makón történt eset pont az ellenkezőjét bizonyítja. A miskolciak továbbra sem tudhatják meg azt, mit tervez a fejük fölött a Fidesz-kormány, vagyis hány ezer vendégmunkás fog a régi és új összeszerelő gyárakban dolgozni, és hová, a város melyik részébe építenek ehhez munkásszállásokat.
Hegedűs Andrea, a DK és az LMP miskolci polgármesterjelöltje válaszában arról beszélt: Miskolc ne a segédmunka és a rabszolgamunka városa legyen.  A jövő a tudásalapú társadalomé, a miskolciak sem a munkaalapú társadalom rabszolgái akarnak lenni. Olyan munkahelyekre van szükség, ahol a bérek nemcsak a túlélésre, hanem a valódi jólétre elegendők. Ehhez azonban változásra van szüksége az országnak, így Miskolcnak is.