Skip to content

Csináld magad? Év végéig szünetel a szülészet a balassagyarmati kórházban

Csináld magad? Év végéig szünetel a szülészet a balassagyarmati kórházban

Elhúzódó betegség miatt szünetel a fekvőbeteg-ellátás. A szakrendelő működik, és a terhesgondozás sem áll le.

Ismételten fennakadások keletkeztek a szülészet-nőgyógyászati osztályunkon a betegellátásban; elhúzódó betegség miatt az akut ellátások tekintetében december 31-ig a szülészeti-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátásunk szünetel – írta közleményében a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház.

A főigazgató, Tóth Judit azt is közölte, hogy ebben az időszakban a betegeket a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház látja el, Salgótarjánban.

A szakrendelői ellátást, a terhesgondozást továbbra is biztosítja a balassagyarmati intézmény, az egynapos beavatkozások is zavartalanul folynak.

A tájékoztatás nem tartalmazza, hogy pontosan milyen betegség és kinek a betegsége okozza a leállást. Hasonló probléma azonban már augusztus végén is volt Balassagyarmaton: akkor „hirtelen jött betegség” miatt szintén a salgótarjáni intézménybe irányították a betegeket.

Fotó:

Leonyid Rogozov fiatal orvos az Antarktiszon április 29-én megoperálta saját magát, és kivette a már perforálódott vakbelét.  De vajon ki is az a Leonyid Rogozov?

Április 28-án este Leonyid rosszul érezte magát, lázas lett és nagyon erős hasi fájdalmak gyötörték. A fiatal sebész rájött, hogy vakbélgyulladása van, és az általa bevett gyógyszerek semmit sem segítettek az állapotán. Ugyanekkor az időjárás is rosszra fordult, azaz a szomszédos táborokba egyszerűen lehetetlen volt eljutni a hatalmas hóviharban. Orvos pedig rajta kívül nem volt az állomáson. Leonyid végül döntött, megoperálja saját magát, hisz tudta, hogy anélkül egyszerűen meghal.

Gondosan fertőtlenítette a műszereket, és az expedíció tagjait hívta maga mellé asszisztensnek. Ugyan egyiküknek sem volt orvosi végzettsége, ám Rogozov egy „gyorstalpaló” keretein belül ismertette velük a feladataikat. Alekszandr Artyemjev meteorológus ideiglenesen ápoló lett, Zinovij Teplinszkij gépész irányította a fényt, Vladislav Gerbovics állomásfőnök számára pedig az volt a feladat, ha valaki elájul a látványtól, akkor azonnal lépjen a helyébe. Most képzeljék el, amikor az önmagát műtő orvos gyakorlatlan asszisztenseit is bátorítja…

„Leonyid úgy döntött, hogy kesztyű nélkül végzi a műveletet, ráadásul a mellkas miatt a metszés helye gyakorlatilag láthatatlan volt a számára, így mindent érintéssel tapintott ki”

Előbb hanyatt fekve Novocainnal érzéstelenítette a műtét területét, majd szikét vett a kezébe, és egy tükör segítségével elkezdte a műtétet. Egy 12 centis metszés végzett a hasfalán. Asszisztensei alig tudtak maguknál maradni, ám Rogozov végül eljutott a begyulladt vakbélig, kivágta azt, majd antibiotikumot fecskendezett a sebbe, amit aztán pár öltéssel összevarrt.

Pár nap múlva már hőemelkedése sem volt, így megejtette a varratszedést is, ami az előzőekhez képest már „gyerekjáték” volt a 27 éves orvos számára. Később, amikor megmutatta a nővérének a vágás helyét, szinte el sem akarták Leonyidnak hinni, hogy mindezt ő csinálta.

„Amikor 1962 októberében az expedíció visszatért a Szovjetunióba, kiderült, hogy a fiatal orvos mindent lejegyzett naplójába”

„Nem engedtem meg, hogy bármi másra gondoljak, teljesen a műtétre kellett koncentrálnom. Megbeszéltük, ha elveszítem az eszméletem, akkor Artyemjev injekciót ad nekem. A műtét előtt adtam neki egy fecskendőt, és megmutattam neki, hogyan kell csinálni… Szegény asszisztenseim! Az utolsó pillanatban rájuk néztem, fehér köpenyben voltak, de ők maguk fehérebbek voltak, mint a köpenyük. Nem tagadom, én is féltem. De aztán elvettem a Novocaint, és beadtam magamnak az első injekciót. Ettől kezdve robot üzemmódra váltottam, és kizárólag a műtétre koncentráltam. Még tükörrel sem volt egyszerű eljutnom a vakbélig. Ahogy egyre jobban haladtam a műtéttel, egyre gyengébb lettem, a szívem elkezdett hevesebben verni. Négy-öt percenként pihentem 20-25 másodpercet. Alig tudtam magamnál maradni, amikor eltávolítottam a vakbelem, de sikerült, és tudtam, hogy megmenekültem” – olvasható Rogozov doktor naplójában.

„A kilencvenes évek végén újabb műtét előtt állt Rogozov”

Igaz, ezt már nem végezhette el önmagán. Mielőtt egy hosszabb útra ment volna a testvéréhez, Fjodorhoz, megvizsgáltatta magát. Az eredmény megdöbbentő volt: gyomorrák. A műtét sem segített rajta, 2000-ben, szeptember 21-én több áttéttel a testében, 67 évesen halt meg.

Források:

Wikipedia



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2023.11.24. 14:10

    családbarát kormány

  2. Névtelen
    2023.11.24. 16:44

    Nagy segítség lesz ez a magyar családoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük