Szitka Péter: egy 30 éves politikai adósság

Hamarosan átadhatják a 26-os főút Sajószentpétert elkerülő szakaszát. A kivitelező cégek jóval a határidő előtt befejezték a munkálatokat, így a műszaki átadás december első napjaiban záródik — tudatta meg a Magyar Építők honlapja. Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere szerint az elkerülő út megépítése egy 30 éves politikai adósság rendezése volt, amelyre a térség nagyon régóta várt.

A Sajó folyó mellett húzódó, 10 kilométer hosszú elkerülő út megépítése évek óta várt beruházás volt a térségben, hiszen a 26-os főút, amely Miskolc és Sajószentpéter között már 15 éve négysávossá bővült, a város belterületén keresztülhaladva hatalmas forgalmat generált. A napi mintegy 20 ezer jármű, amelynek nagy része teherszállító, nemcsak torlódásokat okozott, hanem a környezetszennyezést és a balesetveszélyt is növelte.

A kivitelező cégek 2021 januárjában kezdték meg az új nyomvonalon vezetett elkerülő út építését, amelynek során számos műszaki kihívással kellett megküzdeniük. A Sajó mederkorrekciója, a nagy tömegű földmunka, a kötőanyagos talajstabilizáció, a betolásos technológiával épített híd, a 27 közművezeték kiváltása, a 8 műtárgy megépítése és a 2 új körforgalom kialakítása mind része volt a projektnek.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere azt hangsúlyozta a Kolorline-nak, hogy az elkerülő út megépítése egy 30 éves politikai adósság rendezése volt, amelyre a térség nagyon régóta várt.

„Örülök, hogy beleszólhattunk a körforgalom tervezésébe, és részt vehettünk benne, így egy egy olyan jellegű csomópont elkészüléséhez járulhattunk hozzá, ami méltó egyrészről a városhoz, másrészről pedig a 26-os elkerülőnek egy gyors és biztonságos leágazása lesz Kazincbarcika felé” — hangsúlyozta a városvezető.

Kazincbarcika polgármestere szerint a következő feladat a várost elkerülő út szakaszának tervezése és kivitelezése, amiben a városvezetés partner lesz a későbbiekben is. Demeter Zoltán országgyűlési képviselő szerint a beruházás mindenképpen hozzájárul a térség közlekedésének és fejlődésének javulásához.https://kolorline.hu/hirek/kazincbarcika/2023-11-20/megsznhet-a-varakozas-elkeszult-a-26-os-fout-sajoszentpetert-elkerulo-szakasza