A mi nyugati civilizációnk bicebócán is jobb, mint bármelyik másik
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook
Fotó. lebontott miskolci zsinagóga

„Meg kellene érteni, hogy nem politikus vagyok, és valószínűleg nem is leszek sohasem az. Azért biztosan nem fogok mondani valamit, mert a kormány azt mondja. Ha nem értek egyet valamivel, biztosan nem mondom, sem Izrael, sem az orosz témában.

Ez nem azt jelenti, hogy nincs politikai szimpátiám, de ettől még azt mondom, írom, amit megalapozottnak gondolok, tetszik, nem tetszik. Amit például Oroszországról mondok sokszor, teljesen nyilvánvalóan nem tetszik a jobboldali közönség egy nagyon jelentős részének – még sok rokonomnak se. És ha ebből ellenérzés van – így jártunk.

Izrael: nos, 2009-ben mentem ki először két hétre – és egyáltalán nem szimpátiával, hanem a szokásos jobbos előítéletekkel. Aztán évek során bejártam nem csak Izraelt, a Nyugati Partot, hanem nem egy arab országot. Van összehasonlítási alapom, bár nem egy fekete-fehér konfliktus ez sem. Persze nem gondolom azt sem, hogy átlátom a konfliktus valós mélységeit és minden rezdülését. De hogy ezt a 2023-as háborút nem Izrael kezdte, az 100%.

De Izrael messze leginkább ebben a térségben ami a mi civilizációnk. A mi nyugati civilizációnk, ami bicebócán, a woke-al, az elszabadult szélsőbalos álmodozással együtt is jobb, mint bármelyik másik. Ez a dolog szimpátia része, de sok közvetlen magyar érdek is van Izraellel kapcsolatban, köztük a számomra legfontosabb: a magyar haderő felfegyverzése a legmodernebb eszközökkel.”