Skip to content

500 millió forinttal támogatott az állam egy bezárt pékséget

500 millió forinttal támogatott az állam egy  bezárt  pékséget

500 millió forinttal támogatta az állam, majd bezárt a Nyugati aluljáróban fél éve nyílt pékség

Az üzlethelyiség jelenleg is kiadó.

A magyar állam az elmúlt években százmilliárdos nagyságrendben támogatott innovatívnak gondolt induló vállalkozásokat: a Hiventures állami befektetéskezelő 35 milliárd forintot osztott szét több mint háromszáz vállalkozás között. Ezek közül az Empanada Story kapta a legnagyobb egyösszegű befektetést, 500 millió forintot, amelyért cserébe az állam 40 százalékos részesedést szerzett – írja a G7.

Ahogy a lap írja, a vállalkozás 2018-ban jött létre, az Empanada Story eleinte házhoz szállításban utazott, majd egy évvel később megnyitott az első üzlet a budapesti Nagymező utcában. A Hiventures az uniós támogatás értelmében kevésbé fejlett régiókban – tehát Közép-Magyarországon kívül – megvalósuló projektekbe fektethet be.

A befektetés idején ennek megfelelően az Empanada Story egy Heves vármegyei kétezres településre, Kerecsendre volt bejegyezve, ezen kívül azonban semmi nem utalt arra nyilvánosan, hogy ne Budapesten működne.

A befektetés további feltétele, hogy a felkarolt vállalkozások kutatás-fejlesztéssel is foglalkozzanak, és előnyt élveznek a technológiailag innovatív vállalkozások.

A portál szerint a befektetés egyetlen nyilvánosan észlelhető hozadéka az lett, hogy az időközben bezárt Nagymező utcai üzlet helyett nyitottak egy új pékséget a budapesti Nyugati téri aluljáróban, az egykori Burger King helyén.

A tavaly nyáron átadott üzlet azonban nagyjából fél évig működött, 2023 elején bezárták.

A pékség korábbi üzlethelyisége a Nyugati aluljáróban jelenleg is kiadó. A cégnek 2022-ben 182 millió forintos árbevétele volt, és 170 millió forintos veszteséget termelt.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük