Skip to content

Berobbant a Sztárbox: csak szimpla bohóckodás vagy tényleg köze van a bokszhoz?

Berobbant a Sztárbox: csak szimpla bohóckodás vagy tényleg köze van a bokszhoz?

Ahogy nő a nézettsége az RTL műsorának, úgy kerül előtérbe a kérdés: a Sztárbox mennyiben szól ténylegesen a küzdelemről – amit egyébként a műsoridő alig 20 percében láthatunk –, és mennyiben puszta szórakoztatás.

„Kenyeret és cirkuszt a népnek”

– foglalja össze véleményét a RTL-en futó Sztárbox című műsorról Rubin Olivér professzionális ökölvívó, a Perfect Fight Club bokszedzője.

Mindenesetre úgy tűnik, a nézőknek továbbra is bejön, hogy különféle celebek péppé verik egymást a ringben, hiszen nézettségben kiugróan teljesít a sportshow, a Sztárbox első adása lett az idei év legnézettebb RTL-es műsora, rendszeresen veri a 18-49-es korosztályban a TV2-n futó Sztárban sztár leszek!-et is, és vezeti a heti a nézettségi toplistákat.

Sztárban sztár leszek!-ben celebek öltöznek be valamilyen popsztárnak, és úgy adnak elő egy produkciót, a Sztárboxban viszont bokszolónak adják ki magukat. Ilyen értelemben hasonló a két műsor: a résztvevők olyan szerepbe bújnak, amely idegen tőlük. Míg a TV2-n előadói tréning előzi meg a produkciókat, az RTL-en látszólag komoly sportolói felkészülés után lépnek ringbe a képernyőkön időnként megforduló – amúgy nem sportoló – sztárok.

„Nem látok jó üzenetet abban, hogy sztárokat küldenek be a ringbe, akik egy-két hónap felkészülés után küzdenek meg. Annak ellenére, hogy ismerem és tisztelem azokat az edzőket, akik felkészítik a többieket, szerintem nem lehet ennyi idő alatt megfelelően felkészülni egy ilyen veszélyes megmérettetésre” – magyarázza Rubin Olivér, igaz hozzáteszi, van pár kivétel is a műsorban. Ilyen Brasch Bence, aki már hosszú ideje bokszol, így komoly felkészülés előzte meg a meccsét.

© RTL

„Láttunk komoly K.O.-kat, és ráadásul itt az egó, az egyén is sérül, arcvesztéssel jár a vereség. Nem is szólva arról, hogy komoly védőfelszerelés nélkül küzdenek a sztárok, például a nehézsúlyban fejvédő nélkül. Profi bírók és edzők állnak a ringbe lépők mögött, de szerintem

akkor is borzasztó, hogy többnyire küzdeni még amatőr szinten sem tudó emberek bohóckodnak.

Rubin szerint annyi értelme talán van a műsornak, hogy sok ember fantáziáját megmozgatja, milyen lehet a ringben kipróbálnia magát. „A nézőkben valamilyen szinten megindítja az érdeklődést a sport iránt, így az ökölvívásnak lehet, hogy ebben a formában jót tesz, de inkább a pozitív példákat kellene erősíteni és a valós teljesítményeket, versenyzőket kiemelni, nem az elrettentő példákat mutatni” – mondta az edző a hvg.hu-nak.

Ezzel egyetért Treuer Gábor, a KSI szakedzője is, aki Törteli Ferenccel, az egyesület szakosztályvezetőjével közösen készítette fel Molnár Áront és – a fehér lovon bevonuló – Pintér „Tenya” Tibort a mérkőzéseikre. (Méghozzá sikeresen, hiszen Molnár kiütéssel győzött Frohner Fecó ellen, Pintér pedig Dobrády Ákoson kerekedett felül, miután a bíró beszüntette a meccset.) „Tapasztalom az érdeklődés enyhe növekedését a gyerekek felől a műsor kezdete óta, hatással van rájuk a műsor, de azért nem állnak kígyózó sorok az ajtó előtt.”

© RTL

Főleg a nehézsúlyú versenyzőknél merült fel sokakban, hogy a valódi meccsektől eltérően – amelyeknél nagyon figyelnek a versenyzők súlyára, hiszen ez a profiknál meghatározhatja a mérkőzések kimenetelét – szemmel láthatóan is megfigyelhető volt jelentős súlybeli eltérés például Brasch Bence és KKevin között.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük