Három magyar is felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek listájára. Ezért

 

Az Europol közleménye szerint az Európai Unió tagállamaiból idén 59 elfogatóparanccsal körözött ember került fel a “Most Wanted” oldalra.

A legkeresettebbek listáján olyanok szerepelnek, akiket egyebek mellett kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus vagy emberölés miatt köröznek. Ide került fel a három magyar bűnöző, mindhármukat drogkereskedelem és -terjesztés miatt keresik

  • Az ajkai születésű Üregi Péter ellen már hét elfogatóparancsot is kiadtak idehaza droggal kapcsolatos bűncselekmények és fogolyszökés miatt. Az Europol jelentős mennyiségű kábítószer-csempészet miatt szeretné már nagyon megtalálni. Tavaly októberben két marihuána ültetvényt kutattak fel a magyar hatóságok két különböző helyen Győr térségében, a banda öt tagját elfogták és letartóztatták.A banda vezetőjeként azonosított Üregi azonban meg tudott lépni a hatóságok elől, és azóta is szökésben van. Az Europol szerint fegyvere van, és veszélyes.
EURO MOST WANTEDÜregi Péter
  • A kecskeméti születésű Csikós Andrást, és a harmadik legkeresettebb magyar bűnözőt, Bagaméri Tamást szintén kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt keresik. Ráadásul ők ugyanabban a balhéban is voltak benne. Csikóssal kapcsolatban azt írták, hogy kapcsolatba hozható azzal a bűnszervezettel, amelyik marihuánaültetvényeket telepített Kecskemét és Kecel környéki ingatlanokon.  A 2021. áprilisi összehangolt akcióban 100 kiló kábítószert foglaltak le, ami körülbelül 250 millió forintba kerül a feketepiacon.
EURO MOST WANTEDCsikós András

A beltéri ültetvényeket távirányítású öntözőrendszerrel, világítással és szellőzőrendszerrel látták el. A termeléshez szükséges magas villamosenergia-fogyasztás elfedésére pedig nagy értékű ipari generátorokat használtak. Bagamérival kapcsolatban megjegyzik még, hogy a budapesti születésű férfi az ültetvények építési és művelési tevékenységében vett részt, és az üzemnek a felállítása 300 millió forintba került.  .

EURO MOST WANTEDBagaméri Tamás

Az Europol idén is a lakosság segítségét kéri a bűnözők felkutatásához, ezért kampányt indított a szökevények felkutatására. Az ENFAST (Célkörözési Egységek Európai Hálózata) által közzétett felhívás arra kéri a lakosságot, hogy látogassanak el a weboldalra, nézzék meg a bűnözők fényképeit, hogy felismerik-e valamelyiküket. Gyanú esetén névtelenül lehet bejelentést tenni a weboldalon keresztül.