Diósgyőri vár. Veres Pál befejezi Rostás hagymázos terveit

A minap.hu írja

A statikai megerősítés elvégzése Miklós Viktor szerint mindezeken túl még nagyban függ az időjárástól is. Úgy véli, a munkafolyamat hármat egészen biztosan, de akár hat hónapot is felölelhet majd.

Évek, számok

A kivitelező konzorcium mindenesetre a héten megtartotta helyszíni bejárását, s rövidesen „újrarajzolják” a terveket. Miklós Viktor úgy értékeli, hogy ebben az esztendőben minimális munkavégzéssel kell számolni. Melyben – az általa taglaltak tükrében – semmi meglepő: ekkora volumenű kivitelezésnél az újratervezés ugyanis óriási feladat, lévén, az alvállalkozókkal történő megállapodásoknak, a megrendelések leadásának, az ütemterv elkészítésének a szokottnál is nagyobb a súlyuk.

Hovatovább, a most megrendelt pótmunka fényében a beruházási szerződésre több okból is módosítás vár. A főosztályvezető felidézte: a 2021 októberében jelentkezett statikai problémák alapjaiban ásták alá az eredeti ütemezést – tekintve, hogy a kivitelező szempontjából akadályoztatott napok száma már meghaladja a két évnyi intervallumot; sőt, az elmúlt háromnegyed esztendőben a kivitelezés teljes egészében állt.

–  Természetesen a véghatáridő mindezzel nem tolódik ki két évvel, mivel az Épkar Zrt. ez év februárjáig tulajdonképpen tudott azért dolgozni. Igaz, csak csökkentett létszámmal – utalt ezzel arra, hogy a feltárt hibákkal nem összefüggő munkafolyamatokat voltaképp el tudták végezni. – Még ki kell számolni, hogy pontosan hány plusz nap illeti meg a vállalkozót – tette hozzá a szakember. Tőle tudjuk még, hogy becslések szerint a vár 2025 középénél tovább nem marad a munkagépek ostromgyűrűjében.