Skip to content

Forradalom jöhet az ivóvíz előállításában

Forradalom jöhet az ivóvíz előállításában

Forradalom jöhet az ivóvíz előállításában: naponta 49 000 liter vizet tud a hullámok erejével ivóvízzé alakítani egy új eszköz

 

Nem hétköznapi megoldást talált a kanadai Oneka Technologies az energiaigényes sótalanításra: a hullámok segítségével végzi el a teljes folyamatot, környezetbarát módon.

A víznél kevés dolgot veszünk természetesebbnek: minden hol ott van, gondoljuk, így nem igazán van okunk aggódni miatta. Az valóban igaz, hogy a Föld felszínének 70 százalékát víz borítja, ám ennek csupán 3 százaléka édesvíz. Ráadásul ezen édesvízkészlet zöme is hozzáférhetetlen az ember számára, vagy már szennyezett, mint azt a World Water Reserve írja.

Sok ország édesvízkészletét ráadásul az éghajlatváltozás is veszélyezteti – ezt kiküszöbölendő egyre több helyen keresik az alternatívákat, melynek egyik legnépszerűbb és legismertebb formája a bőségesen rendelkezésre álló sós víz sótalanítása. Bár ez is egy olyan folyamatnak tűnik, mely modern világunkban már könnyedén abszolválható, ez sem maradéktalanul igaz.

A folyamat ugyanis rendkívül energiaigényes, ami eléggé problémás, ha nem megújuló energia segítségével végzik. Pedig egyre több ilyen üzemet hoznak létre.

Erre a problémára kínálhat megoldást egy kanadai startup, a Oneka Technologies, mely egy olyan, környezetbarát sótalanítási technológiát alkotott meg, ami a tenger hullámaiból nyeri a folyamathoz szükséges energiát.

Jelenleg ugyanis két módszerrel végzik a folyamatot: az egyik a hőalapú, mellyel a tengervizet addig melegítik, még az el nem párolog. A folyamat eredményeképp a só hátramarad, míg a víz már sótlan formában lecsapódik, és hasznosítható.

A másik megközelítés a membrános: ennek során a tengervizet egy féláteresztő membránon engedik át, mely elnyeli a sót. Noha a hőalapú megoldásnál ez jobb, de még így is rendkívül energiaigényes.

Utóbbi megközelítést veszi alapul a Oneka terméke is, mely a tengerfenékhez van horgonyozva, és a vízfelszínen úszik. Az eszköz a hullámokból nyeri az energiát, azt mechanikai erővé alakítja, melyet aztán a tengervíz beszivattyúzásához hasznosít.

A víz egynegyedét a sótalanító rendszerben keringetik, a megtisztított vizet pedig a partra pumpálják mechanikus erő segítségével.

Mint az Interesting Engineering írja, a rendszer teljes mértékben mechanikus hajtású, és elektromos áram nélkül működik. Az egységek három különböző méretben készülnek, a legnagyobb akár napi 49 ezer liter vizet is képesek megtisztítani.

A tervezéskor arra is ügyeltek, hogy a bemeneti nyílásokon a tengeri élőlények ne férjenek be, így az élővilágot sem veszélyeztetik.

A cég várakozásai szerint a rendszer már akár 2024-ben kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2023.11.11. 22:50

    Gondolom, azt is eltervezték, mi lesz a sorsa a sónak, amit kinyernek az elválasztással, vagy lepárlással, alkalmas-e emberi fogyasztásra, vagy viszakerül a tengerbe? Mert ezzzel még sósabb vizet érnének el.

    • Névtelen
      2023.11.12. 09:22

      Majd zsákokba rakják és a lélegeztető gépek mellett fogják tárolni egy csarnokban amelyet Rogán Tóni haverjától bérelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük