A minap.hu-cikkéből sem derül ki, hogy milyen pénzből épül fel a Diósgyőri vár

Az tény, Veres Pál ez esetben szokatlanul jól értesült volt…

Minap.hu infó

Újabb reménysugár csillant fel: Veres Pál polgármester hétfőn levelet küldött a kivitelező ÉPKAR Zrt.-nek, hogy azonnali hatállyal folytassák a Diósgyőri vár építését.

A város rendkívüli döntést hozott: Miskolc a rendelkezésre álló keretből megelőlegezi a forrást a pótmunkához, hogy ne romoljon tovább az épület állaga, ne éktelenkedjen torzóként a vár.

Másnap megerősítést kapott a város azzal, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter elmondta: a felmerült statikai probléma mintegy 2,2 milliárd forintból elhárítható, és a „vár sorsa rendezhető”.

– A kormánynak az a szándéka, hogy ezt az összeget biztosítsa Miskolc számára, a statikai, műszaki és beruházási kérdések tisztázásán túl – mondta a tárcavezető.

Kérdés persze, hogy mikor. A válaszhoz érdemes felidézni, hogy a Modern Városok Program forrásainak elvonásával a várrekonstrukció az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került, Lázár János tárcájához. Az erről szóló kormányrendelet pedig kimondja: 2024. július 1-jéig kell dönteniük arról, hogy megadják-e a támogatást.

A város mindenesetre két éve várja ezt a forrást. Ahogy a polgármester fogalmazott: „kaptunk Kiss János fideszes országgyűlési képviselőtől ígéretet, garanciát, vállalást, csak pénzt nem. Lázár János ígérete szerint most úgy tűnik, ez érkezik is majd”. Amire a városvezető is utalt: az ide vezető út nem kátyúkkal, hanem tankcsapdákkal volt teli.