Skip to content

Schadl vízzel menő autójának feltalálója: Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is eljött hozzánk háromszor

Schadl vízzel menő autójának feltalálója: Orbán Győző, a miniszterelnök testvére is eljött hozzánk háromszor
Fotó: Egy Daewoo Nubira

A Schadl-ügy egyik legérdekesebb szálával foglalkozott a bíróság kedden. A vád szerint a Schadl-Völner páros megpróbált egy egymilliárd forintos pályázatra rákavarni, ez viszont nem jött össze nekik. A motor egyik feltalálója tanúként vallott a bíróságon, vallomásában pedig felbukkant még Orbán Győző is.

A Völner-botrány
Tízmilliós nagyságrendű kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium azóta lemondott államtitkárát az elmúlt évek egyik legsúlyosabb kormányzati korrupciós botrányában. A Magyar Bírósági Végrehajtó Karhoz kapcsolódó, összességében százmilliós nagyságrendű visszaélés-sorozat legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

K. Szabolcsot hallgatta meg kedden a bíróság tanúként a Schadl-ügyben. A végrehajtói kar volt elnökéhez köthető ügyek közül az egyik legérdekesebb az úgynevezett vízmotor-ügy. A vád szerint Schadl és Völner Pál egy egymilliárd forintos állami támogatásra akartak rákavarni egy vízmotor ötletével, K. Szabolcs pedig ennek a motornak az egyik fejlesztője volt.

Most a bíróság előtt azt vallotta, R. Róbertet, azaz „Gazdit” ismeri régóta, vele 2000 óta jó barátok. A 2010-es évek elején kezdtek el egy keceli kollégájával együtt dolgozni egy vízzel hajtott motor ötletén. K. Szabolcs a nyomozati szakaszban a vízmotor működéséről a következőket mondta: „a vizet 12 Voltos árammal hidrogénre és oxigénre bontjuk és maga a motor a hidrogént égeti el. Ezt a motort egy német rendszámú, R. Róbert tulajdonában lévő Daewoo Nubira típusú gépkocsiba szereltük be, de nincs forgalomba helyezve. A gépkocsi károsanyag-kibocsátását többször is bevizsgálták, még a Magyar Tudományos Akadémia is vizsgálta. 2016 februárjában R. Róbert azt mondta, hogy van egy ismerőse, aki szerinte el tudná adni ezt a találmányt, majd az egyik kecskeméti vizsgabázison folytatott környezetvédelmi vizsgálat során meg is tekintette azt. Ez a személy volt dr. Schadl György. Több alkalommal is megvizsgáltatta a gépkocsit.”

A motor pedig elmondásuk szerint működőképes volt, olyannyira, hogy az autó 160 kilométer/órás sebességre is képes volt mindössze egy liter vízzel. De állították, hogy ezt a gépet nem csak autóba lehet rakni, hanem gyárakban, például mészégetésnél és a visontai erőműnél is bevetették volna. Bővebben ezt nem volt hajlandó K. Szabolcs kifejteni a bíróság előtt, hiszen „nem értenek hozzá”. A találmány részletes működési elvét a mai napig is K. Szabolcs őrzi, az ügyészségen tett vallomásában azt mondta, egymilliárd forintért adná csak el.

Viszont igyekeztek demózni a találmányt: K. Szabolcs vallomása szerint Kínából, Koszovóból és Albániából is jöttek szakemberek, több mint ötven bemutatót tartottak nekik. A külföldi delegációk magyarországi útjait Schadl György finanszírozta a tanú szerint, de hogy miből, azt nem tudta megmondani.

Az egyik bemutatón viszont kigyulladt a vízmotor, K. pedig azt mondta, Völner Pál segített eloltani azt, egy liter vizet adott erre, azzal sikerült is.

Pénz azonban a projektbe csak Gazditól később pedig Schadltől érkezett. K. Szabolcs tippje szerint az évek alatt R. Róbert a vízmotor ötletébe 180 milliót tolt, neki és feltalálótársának pedig 500 ezer forintot fizetett havonta.

A vízmotor körüli igazi kavarás azonban Schadl György felbukkanásával kezdődött: K. Szabolcs állította, hogy Schadl hívta a bemutatókra a delegációkat, majd felmerült, hogy meg is veszi a projektet. Erre K. Szabolcs szerint azért lehetett szükség, mert Gazdi kifutott a pénzből, így Schadl segítségét kérte 2016-ban. Végül 2017-ben alapítottak rá egy céget, ez lett az Aqua Energy Solutions, aminek a tulajdonába 120 millió forintért bekerült maga a találmány is. A céget viszont nem Schadl, hanem az ügyben szintén, bár más miatt vádlott édesapja vezette.https://hvg.hu/itthon/20231107_schadl_vizmotor_sztori_tanukihallgatas_1#rss



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Névtelen
    2023.11.07. 17:33

    Hát az az igazság, ha valaki alapít egy céget, mondjuk vízmotorra, azt csak hobbiból lehet végezni, mert közben élni kell és gondolom, nem kis lában történik, ha még bemutatókat is tartottak közben, meg cégjegyzéktől kezdve minden fizetésre került valamilyen könyvelés alapján. Nem is lehet felfogni!

    • Névtelen
      2023.11.07. 17:48

      hagyd!
      ez csak heti viktor gucsmoló (hvg) cikk

      most ennek a csúsztatásnak van hete

      1
      3
      • Névtelen
        2023.11.07. 19:07

        A gombnyomásra kikapcsolható gravitációt feltaláló másik elmebetegetekkel mi van már? Véletlenül lerepült a Földről? 🙂

  2. névtelen
    2023.11.08. 00:33

    Pont olyan hülyeség, mint a csoda kocka, ami annyi energiát termel, hogy csak na.
    Magyarországot gazdaggá teszi. Emlékszik még rá valaki?
    Azóta néma csend, Széles Gábor részéről.

    • Névtelen
      2023.11.08. 21:12

      Minden valamire való műszaki egyetemen található néhány olyan futóbolond, aki csak egy hajszálra van a perpetuum mobile feltalálásától, de aztán valahogy sosem jön össze neki. Mint ahogy Schadléknak sem sikerült feltalálni a vízzel hajtott autót…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük