Észak-Magyarországon 63 százalékkal csökkent az új lakások száma

Lesújtó, de a korábbi havi adatok fényében nem meglepő statisztikát tett közzé a KSH a lakásépítések és építési engedélyek első kilenc hónapos alakulásáról. A főbb állítások az adatsorból:

  • Szeptember végéig 10 808 lakást vettek használatba az országban, ami 21 százalékkal kevesebb, mint tavaly.
  • Budapesten az országos átlagnál nagyobb, 29 százalékos volt a visszaesés, itt 3234 lakás épült. A megyeszékhelyeken 37, a többi városban 8,6, míg a községekben 8,1 százalékkal csökkent az épített lakások száma.
  • Minden régióban csökkent az átadott lakások száma 2022 azonos időszakához képest, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (63 százalék), a legkevésbé Pest régióban, ahol az 1,6 százalékos csökkenés lényegében stagnálást jelent.
  • Az építési engedélyek és bejelentések alapján 14 894 lakást terveznek építeni, ez 43 százalékkal kisebb, mint tavaly. Az új lakások 34 százalékát a fővárosban tervezik megépíteni.
  • A fővárosban és a vármegyeszékhelyeken 39, a többi városban 43, a községekben 49 százalékkal kevesebb lakás építését tervezik.
  • A tervezett építkezésekben a legnagyobb visszaesést a Dél-Dunántúlon regisztrálták (57 százalék). A lakásépítési engedélyek száma egyaránt 50-50 százalékkal csökkent Pest régióban és Nyugat-Dunántúlon is.

„A KSH adatai alátámasztja azt a várakozásunkat, hogy az építőiparnak ebben a szegmensében nem 2023, hanem 2024 lesz a mélypont. A kiadott lakásépítési engedélyek számának csökkenése mellett pesszimizmusra az ad okot az is, hogy a szerkezetépítési anyagok értékesítése szeptemberben 40-50 százalékos, a tetőfedő anyagoké 35-40 százalékkal esett vissza a megelőző év azonos időszakához képest, vagyis alig indulnak lakásépítési projektek az országban” – kommentálta az adatokat Juhász Attila, az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.