Skip to content

NBZM. Nem mosnak rendesen kezet Semmelweis Ignác hazájában

NBZM. Nem mosnak rendesen kezet Semmelweis Ignác hazájában

„A combcsont feje hiányos, mállékony volt” – 2023-ban is tarol a szepszis Magyarországon

A koronavírus után kikopott a fertőzésektől való félelem, a magyar egészségügy így remek táptalaja a kórházi fertőzéseknek. A kórházakban dolgozók leterheltek, a rendelkezésükre álló eszközök is hiányosak.

Az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott a kórházi fertőzések előfordulása szinte minden mutató szerint – állítja a kórházi fertőzésekkel foglalkozó sorozatában a Direkt36. Az oknyomozó portál szerint az intézményekben egy re több lett a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzés, a clostridiumos és a véráramfertőzéses esetek is megszaporodtak.

Az okok egy részéről a cikk szerint a kórházak nem tehetnek, hiszen egyre több a hozzájuk bekerülő olyan idős beteg, akik alapbetegségekkel jutnak már be a kórházakba is. Ők sokkal inkább ki vannak téve a fertőzésveszélynek, mint az egészségesek. Azonban a lapnak Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamarában is tisztséget betöltő ortopéd szakorvos azt mondta, hogy van olyan tényező, ami a magyar kórházakon és az ott dolgozókon is múlik.

„Bár a Covid miatt valószínűleg javult a kézhigiéné, még mindig nem teszünk eleget Semmelweis Ignác hazájában, hogy egy egyszerű kézmosással megvédjük a betegeinket a fertőzésektől” – magyarázta Hegedűs. Szerinte „ma nincs következménye, ha egy osztályon egy orvosnak több szeptikus szövődménye van.

Szégyen, hogy Magyarországon ilyen sokan halnak bele a szepszisbe. És ez szörnyű halál”

– mondta. Hegedűs szerint életek múlnak azon, hogy a kórházak mennyire veszik komolyan a fertőzések megelőzését. Pedig gazdaságilag ez nekik is megérné: a fertőzöttek kezelése százmillió forintokba kerül, ezt meg lehetne spórolni.

A lapnak többen nyilatkoztak olyanok, akik túléltek súlyos kórházi fertőzéseket. Egyikük egy 35 éves nő, aki 2021-ben szülte meg gyermekét egy egyetemi klinikán. A nő fürdés közben elesett, műtéti sebe felszakadt a varrat alatt, viszont mivel ez nem látszódott, hazaengedték. Egy héttel később mentővel vitték vissza, mert félrebeszélt a láztól. Előbb az intenzívre, majd a koronavírus-osztályra került, ahol pelenkát kapott, ami rálógott friss műtéti sebére a hasán. A kórházi dolgozók pedig sűrű kérlelései ellenére sem cserélték ki időben a pelenkát, így a nőt a saját ürülékében lévő enterococcus faecalis fertőzte meg. A baktérium okozta fertőzés miatt a seb nehezen gyógyult be.

Nyilatkozott egy másik nő is, akit szobatársnőjével együtt még 2008-ban fertőzte meg az MRSA nevű szuperbaktérium, ami sokféle antibiotikumos kezelésnek ellenáll, így nehéz elpusztítani. A baktérium a sebváladékban is tenyészik, akár életveszélyes állapotot is okozhat, hiszen ha bejut a véráramba, szepszist, vérmérgezést okoz.

Direkt36-nak nyilatkozó nő műtéti sebe a lábán az első beavatkozás után nem gyógyult be, csak váladékozott. Az MRSA pedig továbbterjedt a szervezetében, sebét négyszer kellett újranyitni. A csípője súlyosan elfertőződött, mire a sürgősségire került, a fertőzés miatt született bírósági ítéletben úgy írják le, hogy a

combcsont feje „hiányos, mállékony” volt.

A nő ugyanis kártérítési pert indított a kórház ellen, amit ugyan a per végén megkapott, de mankókkal is alig tud bicegni, az orvosok pedig, akik őt kezelték, tudomása szerint még mindig a helyükön vannak.

A portálnak nyilatkozó, de neve elhallgatását kérő orvos a kórházi fertőzések nagyszámú jelenlétét azzal indokolta, hogy a fertőtlenítés alapvetősége még mindig nem része a kórházi munkakultúrának. A koronavírus után ugyanis kikopott szerinte a fertőzésektől való félelem.

A kórházak menedzsment szinten pedig a napi problémákkal vannak elfoglalva, emellett pedig eszközhiány van: előfordul, hogy nincs sem elég lábzsák, sem elég fertőtlenítőszer, gumikesztyű, vagy papírtörlő. Mindezek mellett pedig a kórházak brutálisan leterheltek: „amikor egyszerre hárman csengetnek nekem, mert rosszul vannak, nem tudok betartani minden higiéniai szabályt, még ha akarom, akkor sem” – magyarázta a portálnak nyilatkozó orvos.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük