A Gázai övezet északi részén élő palesztinok hétfőn kora reggel heves légi és tüzérségi csapásokról számoltak be, miközben az izraeli csapatok tankokkal nyomultak be az exklávéba. Az izraeli légicsapások a gázavárosi Shifa és Al-Quds kórházak közelében lévő területeket érték a palesztin média szerint.

Izraeli Merkava tankok haladnak az övezet északi része felé.
photo_camera Izraeli Merkava tankok haladnak az övezet északi része felé. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Eközben olyan videók jelentek meg az X-en, amelyeken izraeli katonák láthatók, amint az izraeli lobogót teszik fel gázai épületekre. Ezeknek a felvételeknek a hitelességét a Reuters egyelőre nem tudta megállapítani.

Vasárnap folyamán is telefon- és internetkimaradások voltak az övezet északi részén, amelyek gondokat okoztak a kórházakban is. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy ezekben parancsnoki központokat és más katonai infrastruktúrát helyeztek el.

Folytatódtak ugyanakkor a Katar közvetítésével zajló tárgyalások Izrael és a Hamász között – mondta a Reutersnek egy, a tárgyalásokat ismerő forrás –, és a túszok esetleges szabadon bocsátásáról is tárgyaltak. Eszerint a Hamász ötnapos humanitárius tűzszünetet akar, hogy segélyt és üzemanyagot engedjenek be az ostromlott Gázai övezetbe, cserébe a fegyveresek által fogva tartott összes civil túsz szabadon bocsátásáért.