Veres: Ha bocsánat nincs, akkor béke sincs. Ha pedig nincsen megbékélés, akkor jövő sincsen

Találjuk meg azt, ami közös bennünk! – hangsúlyozta október 23-i ünnepi beszédében a miskolci polgármester, aki a megbocsátás fontosságáról is beszélt.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Petőfi tér volt a miskolci városi ünnepségek központi helyszíne október 23-án: ennek oka, hogy annak idején 1956-ban, október 25-én ezen a helyen zajlott a miskolci forradalmi nagygyűlés, ahol Nagy Attila színművész a mintegy 40 ezres tömeg előtt elszavalta a nemzeti dalt.

Itt mondott most beszédet Veres Pál is, aki szerint könnyű lenne párhuzamot vonni 1956 és a mostani történések között – olvasható a Minap.hu tudósításában. “Olyan könnyű lenne, mert hiába teltek el a forradalom óta hosszú évtizedek, hiába hittük már annyiszor, hogy a világ kigyógyult az önös érdek, a politikai haszonlesés, az önjelölt nagyvezérek és a kitűzött célért mindenki máson átgázolni hajlandók mételyéből, csalódnunk kellett” – fogalmazott a miskolci polgármester. “Néha még saját határainkon belül is, egészen közel, azok között is, akikről azt gondoltuk, igazán és jól ismerjük őket.”

Veres Pál később a megbocsátás fontosságáról beszélt. Mint mondta, „ha bocsánat nincs, akkor béke sincs. Ha pedig nincsen megbékélés, akkor jövő sincsen. Nincsen egy másabb, igazságosabb, egyenlőbb, emberibb jövő sem.”

Úgyhogy én azt kérem önöktől, hogy nyújtsuk ki most mindannyian a kezünket békés, szelíd kézfogásra. Van ebben a világban elég szenvedés és gonoszság, becsüljük meg együtt, közösen azt a békét, ami nekünk megadatott. Félretéve az önös érdekeket, a kicsinyes ambíciókat. Legyen béke a szívünkben, legyen béke közöttünk, és találjuk meg azt, ami közös bennünk! – osztotta meg gondolatait.

Veres Pál végül a miskolciak közös pontjáról, iránytűjétől, az ’56 után mindössze hét évvel felépült Avasi kilátóról beszélt, ami mint a stabil igazodási pontot mutatja közös értékeinket: “Csak mit tudjuk, hogy mit jelent. Csak mi értjük, hogy merre mutat. Hogy hazavezet. Csak mi tudjuk, hogy nekünk, a városért dolgozóknak is irányt mutat a jelenben, keresztül az időn. Irányt, a kötődéshez, a ragaszkodáshoz, a kitartáshoz, a szorgalomhoz, az összefogás és a közösség erejéhez.”

A beszédet követően Miskolc város képviseletében koszorút helyezett el Petőfi Sándor szobránál Varga Andrea, Badány Lajos, Szopkó Tibor alpolgármesterek és Ignácz Dávid jegyző társaságában Veres Pál polgármester.

Forrás: Minap.hu; Fotó: Horváth Csongor/Minap.hu