Milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő fogorvost?

Fogaink állapota általános egészségünk szempontjából nagyon fontos. Ezzel mindannyian tisztában vagyunk, mégis a fogorvosi rendelő az egyik legrettegettebb helyszín, ahol időnként megfordulunk. Ezen félelem legyőzésére egy hatékony módszer létezik: olyan fogorvost kell találnunk, akiben megbízunk és akiről tudjuk, hogy megfelelően fog gondoskodni rólunk. De hogyan válasszunk a számtalan lehetőség közül? Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.  

Miért félünk a fogorvostól?

A kérdés egyszerű, a válasz azonban sokszor meglehetősen összetett. Akik túlestek már komolyabb fogászati beavatkozáson – fogbeültetésen, bölcsességfog-eltávolításon – azok tudják, hogy a modern technikáknak és az érzéstelenítésnek hála ezek valójában sokkal kevesebb fájdalommal járnak, mint ahogy azt elképzeljük. Ebből látszik tehát, hogy főként az ismeretlentől félünk, és hajlamosak vagyunk mindig a legrosszabbat feltételezni.

Másoknak kellemetlen gyerekkori emlékek okoznak még mindig rémálmokat. Ezt valóban nehéz leküzdeni, azonban érdemes arra gondolni, hogy gyerekként a fájdalom tényleges mértékét hajlamosak vagyunk felnagyítani: könnyen lehet, hogy bár emlékeink szerint az érzéstelenítő injekció elképesztő kínnal jár, ma már észre sem vesszük, amikor azt beadják nekünk.

Valójában mindegy is, hogy mi a félelmünk alapja, hiszen a megoldás közös: olyan fogorvost kell találni, akinek kezei között biztonságban érezzük magunkat.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a keresés során?

A megfelelő fogorvos kiválasztása nem mindig egyszerű, és általában csak a kezelés megkezdésekor derül ki, hogy tényleg a hozzánk illő mellett döntöttünk-e. Lássuk, mit érdemes figyelembe venni a legjobb orvos megtalálása érdekében.

Szakértelem, tapasztalat

Talán nem meglepő, hogy ez a szempont szerepel az első helyen. A szakértelem alatt nem elsősorban a végzettséget értjük, azonban ez is lehet fontos: míg a gyökérkezeléssel fogorvoshoz kell fordulnunk, a komolyabb fogászati műtétet már a szájsebész fogja elvégezni.

Azonban a fogászat egyre jobban specializálódik: egyes szakterületekhez külön szakvizsga is szükséges, máshol pedig nem mindegy, hogy az adott fogorvos mely technológiában vagy kezelésben tett szert különös jártasságra. Speciális problémával – komolyabb ínygyulladás, fogbeültetés, fogszabályozás – tehát érdemes olyan orvost keresni, aki az adott területen rendelkezik különösen nagy tapasztalattal.

Egy nagyobb gyakorlattal rendelkező orvos ráadásul azt is tudja, hogyan kezelje a páciens félelmeit, és valódi tapasztalatból eredő tanácsokat tud adni az otthoni fogápolás kérdéseiben.

Személyes tulajdonságok

Egy, a kezeléstől rettegő pácienst a fogorvos csakis türelemmel tudja megnyugtatni. A nyílt, közvetlen hozzáállás, az empátia nagyon fontos a bizalom megszerzésében, ezért ezek egy jó szakembernél elengedhetetlen tulajdonságok.

Jó előjel, ha a rendelő teljes személyzete udvarias és türelmes, ha az orvos alapos tájékoztatást ad a betegségről és a kezelés lehetőségeiről, kockázatairól. Ennek során külön pozitívum, ha az érthetetlen latin kifejezések helyett közérthető magyarázatot kapunk.

A jó szakember tájékoztatja betegeit a megelőzés, a mindennapi szájápolás fontosságáról, pontosan elmagyarázza a fogmosás, fogköztisztítás menetét. A megbízhatóság jele az is, hogy amennyiben a problémánk nem az ő specialitása, akkor egy másik, alkalmasabb orvost javasol nekünk.

Természetesen magát az orvost már csak a kezelés során ismerjük meg, azonban abból is következtethetünk az alaposságra és türelemre, ha a lefoglalható időpontok hosszabbak az átlagnál: ez azt jelenti, hogy választottunk minden páciensre elegendő időt szeretne fordítani.

Tiszta, modern rendelő

A tisztaság természetesen alapvető egy orvosi rendelő esetében, éppen ezért a listáról is kihagyhatatlan. Ha a váróba belépve azt tapasztaljuk, hogy ott láthatóan napok óta nem takarítottak, valószínűleg érdemes azonnal továbbállnunk: a higiénikus környezet alapkövetelmény.

A (fog)orvosi eszközök a modern technikának köszönhetően gyorsan fejlődnek, ennek eredménye pedig a hatékonyabb és fájdalommentesebb kezelés. A jól felszerelt rendelőben nagyobb esélyünk van arra, hogy akár speciális kéréseinket is teljesítsék, például a fájdalomcsillapítás módjának megválasztásában.

Elhelyezkedés

Nem elsődleges szempont, de nem is elhanyagolható, hogy a rendelő hol található. Egy komolyabb kezelésért érdemes lehet akár más városba is elutazni, a féléves rutinvizsgálathoz azonban célszerű lehet egy lakóhelyünkhöz közel praktizáló orvost választani.

Költségek

A fogászati ellátás – különösen a speciálisabb eljárások, mint a fogbeültetés vagy a fogszabályozás – meglehetősen drága. Természetesen az egészségünkbe érdemes pénzt fektetni, ráadásul ha rendszeresen látogatjuk fogorvosunkat, elkerülhetjük a későbbi komolyabb kiadásokat. Ha több, egyébként megfelelő orvos közül válogathatunk, akkor a döntés meghozatala előtt tájékozódjunk a weboldalon található árlistáról, esetleg kérjünk árajánlatot a rendelőben.

Válasszunk megfontoltan!

A jó fogorvos kiválasztása nem egyszerű feladat, azonban érdemes abba időt és energiát fektetni, hiszen hosszú éveken keresztül kiszolgál majd minket. Kérjük ki ismerőseink tanácsát, böngésszük az internetes oldalakon megjelenített véleményeket, de a végső döntést csakis a saját tapasztalatunk alapján hozhatjuk meg. Ne féljünk váltani, ha valamiért nem érezzük magunkat komfortosan, hiszen egész életünket meghatározhatja a fogorvosnál szerzett élmény.