Veres Pali keze/pénztárcája is benne van abban, hogy nem jönnek az EU-s pénzek?

Hárommilliárd forintnál is többet fizettek ki a vagyonkezelő alapítványok vezetőinek

Utánajártunk, igazak-e azok a vádak, amelyek szerint a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumai és felügyelőbizottságai kifizető helyként funkcionálnak. Mindössze négy olyat találtunk, amelyekben a vezető tisztségviselők – vagy legalábbis közülük többen – nem vesznek fel fizetést, ám előfordul az is, hogy havi 2,5 millió forint az átlagos tiszteletdíj.

Összesen több mint 3,1 milliárd forint tiszteletdíjat vettek fel tavaly a közérdekű vagyonkezelő alapítványok élére kinevezett vezető tisztségviselők, vagyis a kurátorok és felügyelőbizottsági tagok – ezt számolta ki lapunk az alapítványok által beadott éves beszámolókból. A kormány az elmúlt években összesen 35 vagyonkezelő alapítványt hozott létre – köztük 21 egyetemit –, és 2022 volt az első teljes év, amikor már valamennyi alapítvány működött, így csak most nyerhettünk valódi képet arról, hogy mennyi pénzt is visznek el valójában.

Mivel minden alapítványban öt kurátor és három fb-tag van, átlagosan közel egymillió forintos havi juttatásban részesülhetett az összesen 280 – többségében a kormánypártokhoz kötődő – vezető, akiknek csupán annyi a kötelezettségük, hogy kéthavonta megjelenjenek a testületi üléseken.

Ők azok, akik miatt – nagyon leegyszerűsítve – Brüsszel bekeményített, és végül az Európai Tanács tavaly decemberi határozatában megtiltotta az uniós intézményeknek, hogy bármilyen kötelezettségvállalásra szerződjenek ezekkel az alapítványokkal, vagyis elzárták előlük az uniós forrásokat. Mindezt az összeférhetetlenségi aggályokkal és a támogatások felhasználásának átláthatlanságával indokolták. A döntés legfőbb kárvallottjai az alapítványú fenntartású egyetemek lettek, amelyek így a jelen állás szerint elesnek a Horizont- és az Erasmus-programokból származó pénzektől és ösztöndíjaktól.

MOHAI BALÁZS / MTIA Miskolci Egyetem vezette nemzetközi csapat által fejlesztett UX-1A nevű búvárrobot a budapesti Molnár János-barlangban tartott bemutató merülését követik monitoron 2019. július 3-án. Az uniós támogatású Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projektben épített robot a rajta elhelyezett műszerekkel geológiai adatokat szolgáltat a vízzel telt föld alatti járatokból.

Az összesen 3 milliárd 152 millió forintos kifizetésből részesültek az egyetemi alapítványokból azóta távozó miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, kormánymegbízottak és miniszteri biztosok is, mivel az érintettek csak idén februárban adták vissza a kuratóriumi megbízatásukat. Ez azonban nem oldotta meg az egyetemek problémáját, mivel még így is jócskán maradtak politikusok az kuratóriumokban (például parlamenti és önkormányzati képviselők, valamint polgármesterek, ráadásul a nem egyetemi alapítványokban maradhattak a miniszterek és az államtitkárok is, noha az Európai Tanács határozata az összes vagyonkezelő alapítványra vonatkozik, nemcsak az egyetemekére), továbbá a rendszerszintű anomáliákat sem orvosolták.

A legtöbb pénz a számos állami vagyonelemet megszerző Mathias Corvinus Collegiumnál fizették ki az alapítvány vezetőinek, összesen 262 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok átlagosantöbb mint 2,5 millió forintnyitiszteletdíjat kapnak havonta. Az előző évben még csak 750 ezer forint volt az átlagjuttatás, vagyis tavaly megtriplázták ezt az összeget.https://24.hu/belfold/2023/10/20/harom-milliard-forint-vagyonkezelo-alapitvanyok-vezetoi-dijazas-kuratoruim-felugyelobizottsag/