A Gázai háború ötödik napja – Percről percre

Az éjjel is folytatódott a Gázai övezet bombázása, az izraeli légierő több mint 200 célpont megsemmisítését jelentette. A gázai határkerítés mellett tűzharc alakult ki több ponton is az izraeli hadsereg és a Hamasz közt. Az IDF jelenleg csapatösszevonásokat hajt végre a kerítés mellett és az északi határon. Az Egyesült Államok első fegyverszállítmánya megérkezett Izraelbe. Cikkünk percről percre frissül.

A légierő megtámadta a gázai Hamasz mérnökeit képező egyetemet

Az IDF harci repülőgépekkel támadta a gázai Iszlám Egyetemet. A hadsereg szóvivőjének nyilatkozata szerint az egyetem a Hamasz mérnökeinek jelentős képzési központja. A közlemény szerint “az egyetem a Gázai övezetben működő Hamasz terrorszervezet fontos politikai és katonai hatalmi központjaként, valamint fegyverek fejlesztésére és gyártására szolgáló képzési intézményként szolgál”.

Az IDF által terjesztett fénykép az egyetemről – Fotó: IDF szóvivő

Páncéltörő rakétát lőttek ki egy IDF állásra a libanoni határ közelében, az IDF válaszul támad

Az IDF bejelentette, hogy a libanoni határ közelében, Adamit térségében egy páncéltörő rakétát lőttek ki, és sebesültek vannak a helyszínen. Az IDF válaszul a határon át támad. A libanoni hírügynökség szerint az IDF támadásait drónok és foszforbombák segítségével hajtják végre.
A Meta regionális tanácsa felszólította a határtól legfeljebb négy kilométerre lakókat, hogy zárkózzanak be a védett szobákba. Terrorista sejttől tartanak a környéken.

IDF erők a libanoni határnál, ma – Fotó: JALAA MAREY / AFP

Legkevesebb 169 izraeli katona esett el a szombat óta tartó összecsapásokban

A Gázai övezet szomszédságát zárt katonai területté nyilvánították. “A területre való belépés szigorúan tilos, és komoly biztonsági kockázattal jár” – nyilatkozta a katonai szóvivő. (MTI) Folytatás:

A szaggatott vonal a gázai-izraeli határ, a világosabb piros a zárt katonai terület

Ben-Gvir: Mától Szderot minden lakója hordhat fegyvert

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter közölte, hogy utasította a rendőrséget, hogy készüljenek fel egy “Falak Őrzője 2” hadműveletre, amely szerinte küszöbön áll. A miniszter a szderoti rendőrségen kiadott közleményében elmondta, hogy a várost mától fegyverfogadásra jogosult településként határozzák meg. A meghatározásmódosítás lehetővé teszi, hogy Szderot minden lakosa fegyvert hordjon a biztonsági helyzet miatt. Ben-Gvir hozzátette, hogy “ez a háború bizonyítja, mekkora szükség van a polgárok, a készenléti egységek felfegyverzésére, az erős rendőri erővel egyidejűleg”.

A gázai villamosenergia-hatóság elnöke: Az áramszolgáltatás várhatóan 12 órán belül megszűnik

A Gázai Energetikai Hatóság elnöke közölte: a Gázai övezetben mintegy 300 ezer liter gázolaj maradt, így várhatóan 12 órán belül leáll a helyi erőmű. Ez az erőmű az egyetlen villamosenergia-termelési forrás a Gázai övezetben.

Kilenc közvetlen rakétatalálat érte Szderot várost, egy 40 éves férfi közepesen megsérült

Az egyik szderoti rakétatalálat – Fotó: Rami Shlush

Bangkokban a Külügyminisztérium: húsz thai állampolgárt öltek meg és 14-et raboltak el a Hamasz-támadásban

A thaiföldi külügyminisztérium közölte, hogy három további thai állampolgárról érkezett jelentés, akiket elraboltak a Gázai övezetbe, így a Thaiföldről elhurcoltak száma 14-re nőtt. Azt is közölték, hogy húsz thai meghalt, további 13 pedig megsebesült. A Fülöp-szigetek külügyminisztériuma közölte, hogy két filippínó vesztette életét a Hamasz támadásában.

Korszerű fegyverzettel szállt le Izraelben tegnap este egy teherszállító repülőgép az USA-ból

Az USA-ból egy teherszállító repülőgép szállt le tegnap este egy katonai légibázison fejlett fegyverzettel. Az IDF kijelentette, hogy a lőszer- és fegyverszállítmányt úgy tervezték, hogy “lehetővé tegye a jelentős csapásokat és a további forgatókönyvekre való felkészülést”.

A szállítmány az első lépés az Egyesült Államokból származó lőszereket, eszközöket és alkatrészeket biztosító légifolyosón, amely feltölti az izraeli szükségraktárakat, ahonnan korábban az ukrajnai háború megsegítésére küldtek eszközöket. az IDF egy esetleges háború miatt több arénában, míg a Gázai övezetben egy hosszú hadjárat során a hadsereg valódi nehézségek nélkül képes lesz megbirkózni.

Amerikai segítségre egy esetleges többfrontos háborúhoz van szüksége az IDF-nek, míg a Gázai övezetben a hadsereg akár egy hosszan elhúzódó hadjárattal is minden nehézség nélkül képes lesz megbirkózni.

Izraelbe érkezik a fegyvereket szállító repülőgép – Fotó: Védelmi Minisztérium

Több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamasz terroristáinak nyomában

A fel nem használt fegyverek között 5-8 km-es hatótávolságú, orosz gyártmányú Kornyet típusú páncéltörő rakéták, különféle pokolgépek, kézigránátok, Kalasnyikov gépkarabélyok, kommandós kések, lőszerek, kamikaze drónok, az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta gyártott, LAW gyártmányú páncéltörő rakéták, páncéltörő aknák, vállról indítható rakéták és még sok más fegyver található. Emellett éjjellátó készülékeket, titkosított rádiókat, energiaszeleteket és datolyacsomagokat, motivációs matricákat Mohamed Deifnek, a Hamasz katonai szárnya vezetőjének becenevével, valamint gyúlékony anyagokat tartalmazó csomagokat is hátrahagytak. (MTI) Folytatás:

Mindörökre belénk vésődik a Szimchat Tora-mészárlás kapcsán, hogy nem volt ott értünk az országunk

Izrael állam – amelyet azért alapítottak, hogy a zsidóknak többé ne kelljen szekrényekbe rejtőzködniük a pogromok elől – szertefoszlott a Szimchat Tora-mészárlásban. Benjamin Netanjahu vállalja-e a felelősséget ezért?

Az IDF szóvivője: A bejutott terroristák száma arra utal, hogy itt megszállási kísérlet történt

Daniel Hagari, az IDF szóvivője ma reggel azt mondta, hogy a hadsereg eddig ezer terrorista holttestét gyűjtötte össze, és a kerítés közelében több száz holttest van, amelyeket még nem számoltak meg. “Ez a behatoló terroristák számát jelzi. Itt megszállási kísérlet történt” – tette hozzá. Hagari arról tájékoztatott, hogy az elmúlt két napban nem lépték át a kerítést a gázai határnál, és kifejtette, hogy még mindig vannak terroristák, akik szombaton léptek be Izraelbe, és a Gázát körülvevő területen bujkálnak. Elmondása szerint a terroristák egy része előbújik rejtekhelyéről, és ez áll a közelmúltban köztük és az IDF erői között történt incidens hátterében.

Hagari ma délelőtt arról is tájékoztatott, hogy egy második amerikai repülőgép-hordozó is úton van Izrael felé, és az egyik romboló már teljes készenlétben van a Földközi-tengeren. “Támadásra készen állnak” – pontosította. A Gázai övezetben történt támadásokkal kapcsolatban Hagari azt mondta, hogy a hadseregben az a prioritás, hogy kiiktassák a Hamasz magas rangú tisztviselőit, és hogy az IDF több tucat kamerát semmisített meg tegnap az övezetben, amelyek célja, hogy segítsenek a Hamasznak rakétákat indítani a légierő repülőgépei ellen.

Az északi határon történt tegnapi tűzváltást követően Hagari elmondta, hogy az izraeli területre irányuló kilövéseket a Hezbollah területéről hajtották végre. “Ami engem illet, a Hezbollah a felelős, és ezért támadtuk meg a Hezbollah célpontjait” – mondta. Hozzátette, hogy a hadsereg növelni fogja erőit a határ menti térségben, megjegyezve, hogy “északon nincs olyan település, amely ne rendelkezne nagy IDF erőkkel. Nagyon nagy jelenléttel vagyunk ott.”

Felszámolták a Hamász légtér-ellenőrző rendszerét

Az izraeli légierő megsemmisítette a Hamasz légtér-ellenőrző hálózatát – jelentette be a fegyveres szervezet.

A Gerald Ford repülőgép-hordozó megérkezett a Földközi-tenger keleti részébe

A Gerald Ford repülőgép-hordozó Kanadában, 2022 októberében – Fotó: Andrew Vaughan / AP

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága bejelentette, hogy megérkezett a Földközi-tenger keleti részére a Gerald Ford repülőgép-hordozó, a nukleáris képességekkel rendelkező, mintegy 5000 katona szállítására alkalmas óriáshajóval együtt legalább öt rombolóból és számos repülőgépből álló támadóerő. “A hajók érkezésének az a célja, hogy elriasszon minden olyan szereplőt, aki a helyzet eszkalálására vagy a háború kiterjesztésére törekszik” – áll a parancsnoki közleményben.

Öt magyar állampolgárt hoztak ki Izraelből

További öt magyar állampolgárt sikerült kijuttatni Izraelből, eközben pedig kétóránként tájékoztatnak mindenkit a helyzetről és az ország elhagyásának lehetőségeiről, aki jelentkezett konzuli védelemre – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten. (MTI)

263 ezer belső menekült van Gázában

Az ENSZ adatai szerint 263 ezer belső menekült van Gázában az izraeli légierő bombázása miatt. A szervezet szerint ez a szám valószínűleg jelentősen növekedni fog.

Netanjahu Bidennek: A Hamasz rosszabb, mint az ISIS, ekkora barbárságot nem láttunk a holokauszt óta

Lebombázott negyed Gázában – Fotó: Belal al ​​Sabbagh / AFP

Tegnap esti Joe Biden amerikai elnökkel folytatott beszélgetésében Benjamin Netanjahu miniszterelnök elmondta a Hamász által a Gázai övezetet körülvevő településeken végrehajtott mészárlást, és szörnyű részleteket közölt neki arról, hogyan gyilkoltak meg és raboltak el civileket, köztük gyerekeket és időseket, valamint katonákat. “A holokauszt óta nem láttunk ilyen barbárságot, Izrael állam egész története során nem fordult elő ilyen szörnyűség, a Hamasz rosszabb, mint az ISIS, ennek megfelelően kell bánnunk velük” – mondta Netanjahu.

“Emberek százait mészárolták le” – mondta – “egész családokat gyilkoltak meg ágyaikban és otthonaikban, nőket brutálisan megerőszakoltak és meggyilkoltak; több mint száz embert raboltak el, köztük gyerekeket. Több tucat gyereket megkötöztek, elégették és kivégeztek őket. Lefejezték a katonákat, meggyilkolták azokat a fiatalokat, akik egy fesztiválon ünnepeltek a természetben, körülvették őket dzsipekkel és egy gödörbe lőtték őket, mint Babi Yarban.”

170 katona esett el a Hamász támadásában

Frissítette nevekkel és számadatokkal az izraeli haderő a Hamasz hétvégi rajtaütésében elesett katonák listáját. 14 új név került fel a listára, köztük egy őrnagy és egy százados. Így már 170 elesett izraeli katona kiléte ismert.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.