Miskolc. Megy a cicaharc a DK és Veres Pali között
Miskolcon felháborodást váltott ki az elmúlt hetekben, hogy milyen elképesztő körülmények vannak a Búza téri aluljáró lépcsősorainak felújításánál – áll a Demokratikus Koalíció szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A Velünk a Város frakciószövetség tagjaként működő párt helyi szervezete úgy véli: a beruházás előkészítetlensége, a helyszíni tájékoztatás elmaradása halálos balesethez vezetett. A város szerint azonban, ami az elmúlt napokban ebben az ügyben történik, az kegyeletsértő.

Még május közepén jelentette be Veres Pál polgármester és a terület önkormányzati képviselője, Mokrai Mihály – a fenti közleményt kiadó Demokratikus Koalíció politikusa -, hogy végre, több évtizedes hiányt pótolva megújul a Búza téri aluljáró. Nem mellesleg Mokrai Mihály már akkor emlékeztette stábunkat, a városi közgyűlésben az elmúlt időszakban többször szólalt fel a témában azt követően, hogy körzetében egyre többen hívták fel a figyelmét a helyzet tarthatatlanságára. Az illetékes önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta: a város egyik legfrekventáltabb gyalogos közlekedési útvonalán naponta akár húszezren is áthaladhatnak, így a megrongálódott borítás hosszú ideje komoly balesetveszélyt jelent.

A felújítás szeptemberben elkezdődött, első ütemben, szeptember 11. – szeptember 30. között a Centrum felőli kijáratot zárta le a kivitelező. Az eredeti elképzelés, miszerint az aluljáró lépcsősorának csak a felét zárják le, hogy a másikon lehessen közlekedni, a felújításhoz szükséges technológia miatt nem volt megoldható. Olyan teljes lezárás azonban, hogy az aluljáró egyik kijárati ága sem használható, nem történt, még annak ellenére sem, hogy egy októberi helyszíni bejáráson éppen Mokrai Mihály képviselő sürgette a teljes lezárást.

A Demokratikus Koalíció miskolci szervezete egyébiránt mai közleményében arra szólítja fel a városvezetést, hogy a lezárt Búza téri lejárók előtt jól látható, jól olvasható, nagyalakú megállítótáblákat helyezzenek el.

A DK közleményére a városháza sajtóosztálya is reagált: Miskolc városa visszautasítja, hogy pártok, politikusok önös politikai célokra használják fel egy ember halálát. Különböző platformokon napok óta kegyeletsértés zajlik, amivel az önkormányzat nem szeretne azonosulni, és amiben az önkormányzat nem szeretne részt venni. Veres Pál, Miskolc polgármestere minden politikai szereplőtől önmérsékletet vár, és ezt a fajta politikai magatartást teljes mértékben elítéli és visszautasítja.

A városháza közleménye szerint a polgármesteri hivatal az ütemezésnek megfelelően, időben elkészítette az irányító táblákat, amelyek legyártását és kihelyezését a kivitelező vállalta magára. Ezek a táblák ma is kint vannak, de sajnos a rongálások miatt egyes helyeken időről időre pótolni kell azokat.