A varsói gyors otthagyta Orbánt

A varsói gyors otthagyta Orbánt

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom elégedetten nyugtázza a lengyel választások előzetes eredményét, amelyből bizonyosra vehető, hogy a lengyel baloldali pártszövetség (Lewica) a maga 8 százalék feletti eredményével parlamenti, sőt, a remények szerint kormányzati tényező is lesz.

Magyarország szempontjából tanulságos, hogy az EU fejlődésével szemben álló erők meggyengültek, most éppen Orbán lengyel barátai, szövetségesei. Nyilván a lengyel választópolgárok számára sem hihető, hogy az európai összetartozás szétverése bármiféle nemzeti érdek lehet. Az unió-ellenes pártok retorikai szuverenizmusa valójában üres hazugságnak bizonyult, jóllehet még ők sem süllyedtek az orbáni gondolkodás szintjére.

A varsói gyors Orbán Viktort a semmi közepén képzelt megállóban hagyta, s nem csupán új irányt vett, hanem magával vitte a magyar miniszterelnök egykori barátait is. Hasonló történik, mint az olaszországi kormányváltás után, azaz kiderült, hogy a magyar miniszterelnöknek barátai talán vannak, de szövetségese egy sincs az EU-ban, ám meglehet, hogy azon kívül sem.

Az ISZOMM ugyanakkor megerősíti, hogy stratégiai szempontból az európai baloldallal együtt halad, és a lehető legkiterjedtebb szövetségre törekszik a hazai baloldali pártokkal és mozgalmakkal. Ennek értelmében bizonyosnak tekinthető, hogy Franciaországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan Magyarországon is lesz közös baloldali európai parlamenti választási szövetség, amelynek programja a Szociális Európa gondolata köré szövődik.