Potom 42 millióba került, hogy az „Érik a szőlő” szóljon a 37-es főút egy szakaszán

Az útszakaszt már tavaly átadták, de csak most derült ki, hogy mennyivel dobta meg a 37-es főút fejlesztésének költségeit az az elképzelés, hogy zenéljen az útburkolat, amikor végighajtanak rajta. Az uniós közbeszerzési értesítőbe feltöltött dokumentum szerint 42,4 millió forintos pluszkiadást jelentett ez a korábban nem tervezett munka. A kivitelező Szíjj László cége, a Duna Aszfalt volt. Magyarországon egyébként ez a második út, ami zenél. 

Pénteken jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, hogy 42,4 millió forinttal drágul a 37.sz. út bővítése és a körforgalmú csomópont építése. A szerződésmódosítás okait egy pluszfeladattal indokolta a beruházást lebonyolító Építési és Közlekedési Minisztérium.

A dokumentum szerint a minisztérium a 37. sz. főút 18 + 670 – 20 + 109 km szelvények közötti szakaszán a szelvényezés szerinti jobb oldalon az „Érik a szőlő” dallamot megszólaltató kiegészítő forgalomtechnikai beavatkozás megvalósítása érdekében plusz feladatokkal bízta meg a kivitelezőt, emiatt a vállalkozói díjat „közös megegyezéssel, jelen szerződésmódosítással érintett változtatás összegével”, nettó 42 467 213 forinttal növelik. A beruházás így nettó 21 036 744 617 (azaz kicsivel több mint 21 milliárd) forintra drágult.

Az ügy érdekessége, hogy az említett útszakaszt már tavaly átadták, de a plusz feladatokról és költségekről szóló dokumentumokat csak most töltötték fel a Közbeszerzési Adatbázisba. A 2021-es felhívásban még nem szerepelt a zenélő útszakasz, ezt az elemet később emelték a tervekbe. Hogy pontosan mikor, azt nem tudni, ugyanis az erről szóló szerződésmódosítást 2023. szeptember 15-én írták alá – majdnem egy évvel az átadó után.

Magyarországon egyébként ez a második zenélő út, az első a 67-es út volt.

Így szól az „Érik a szőlő” kezdetű népdal a Magyar Építők felvételénhttps://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/10/10/potom-42-millioba-kerult-hogy-az-erik-a-szolo-szoljon-a-37-es-fout-egy-szakaszan