Egyik mutatvány sem ígérkezik olyannak, amiért az Amnesty International lelkesedni szokott…

Izrael szombaton hibázott és újra megtapasztalta, hogy milyen közel van az a vég, amelytől csupán egy könnyen ledózerolható kerítés választja el. A támadás jellege és az öldöklés könyörtelensége nyilván megerősíti az izraelieket abban a meggyőződésükben, hogy a palesztinok valódi célja nem a Szentföld felosztása, az úgynevezett két-állami megoldás kivívása, hanem a Szentföld teljes megtisztítása a zsidóktól. A távolból persze nehéz megítélni, de a terroristák közül a racionálisabbak feltehetően sejtik, hogy ezúttal túlgyilkolták magukat. A szombati mészárlással átsorolták magukat és Gázát, ami Izrael felől nézve jelenleg ugyanaz, a még elviselhető kockázat kategóriájából a mindenképpen elhárítandó életveszély kategóriájába. Ennek a különbségnek a megértése döntő lesz annak feldolgozása szempontjából, ami most következik.

Mert ami most következik, az próbára fogja tenni azok elköteleződését, akik kiállnak Izrael önvédelmi joga mellett, de ragaszkodnak a nemzetközi jogi elvek betartásához az önvédelmi jog gyakorlása közben. Izrael a létében érzi fenyegetve magát, nem alaptalanul, a reakciója ezúttal biztosan nem olyan léptékű lesz, ami „a válaszlépésként izraeli vadászgépek gázai célpontokat támadtak” címmel kerül be rendszerint a rövidhírek közé. Még csak nem is megtorlás jön, mint a müncheni olimpia után, amikor hajtóvadászatot indítottak az elkövetők ellen. A szombati vérengzés mértéke, de leginkább az a félelem, hogy ez a vérengzés bármikor megismétlődhet, nem teszi lehetővé az izraeli kormány számára azt, hogy az ellenintézkedéseket leegyszerűsítse szimpla bosszúra. Magát a fenyegetést akarja majd minimálisra csökkenteni, az pedig nem képzelhető el Gáza (átmeneti) megszállása és a Hamasz mögött álló iráni rezsim meggyengítése nélkül. Egyik mutatvány sem ígérkezik olyannak, amiért az Amnesty International lelkesedni szokott.

Ennél nagyobb baj, hogy Teheránnak köszönhetően a lokálisnak induló orosz-ukrán háború átterjedhet a Közel-Keletre, miközben Pekingben akár kalkulálhatnak úgy is, hogy az ukrajnai és az izraeli hadszintéren harcoló szövetségesek támogatása mellett Amerikának már nem marad ereje arra, hogy meggátolja Tajvan elfoglalását. Az összes alkotóelem együtt van, ami egy nagyobb robbanáshoz szükséges.

Az emberiség tehát ismét vészesen közel került ahhoz, hogy még azelőtt elpusztítsa magát a hagyományos technikával, mielőtt a mesterséges intelligencia tehetné meg vele ugyanezt. De mivel idáig mindig mindent túlélt, ezt is bizonyára túl fogja.https://jelen.media/vilag/izrael-megtamadasa-uj-korszakot-nyitott-lehet-hogy-az-utolsot/