Megtalálták az első ázsiai lódarázsfészket Magyarországon

Augusztusban Márta Tamás kimlei méhész fedezte fel az első hazai példányokat, melyeket a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa augusztus 24-én azonosított és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó.

Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán adta hírül, és a Kisalföld érdeklődésére is megerősítette, hogy sikerült megtalálni a fészket, a figyelmes, kitartó és lelkes munkáért a csapatnak köszönetet is mondott a szintén méhészkedő tárcavezető.

Örömmel jelentjük, hogy sikerült azonosítani az első magyarországi ázsiai lódarázs kolónia fészkelőhelyét. A felderítésben, a darazsat elsőként észlelő méhész, holland és belga szakemberek valamint az OMME munkatársai vettek részt. Az első darazsat 11:41 kor fogták be és körülbelül egy óra alatt sikeresen lokalizálták a fészek helyét.

– közölte Facebook-oldalán a Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a befogásról és felderítésről szóló fotókat, illetve bővebb beszámolót későbbre ígértek honlapjukon.

A fenti tényről beszámolt az első lódarazsat megtaláló Márta Tamás is. Közösségi oldalán ezt írta:

A tegnapi (csütörtöki) napon az ázsia lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) fészek megkeresésében vettem részt, nagyon köszönöm a belga, holland csapatnak, hogy el jöttek hozzánk, és profi módon el távolították a feszket! Külön ki emelném a helyi méhészek, kimlei lakosok, tűzoltók és nem utolsó sorban az OMME munkatarsainak a munkáját!

Ázsiából származó darázsfajt azonosítottak Magyarországon. Az ázsiai lódarázs főként a méhekre jelent veszélyt, de a darázscsípésre allergiás betegeknél fulladás is bekövetkezhet.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, évek óta terjeszkedik Európa-szerte az Ázsiából származó darázsfaj, az ázsiai lódarázs. A Magyar Természettudományi Múzeum szerint várható volt, hogy hazánkban is megjelenik a faj, amelyből két példányt már el is vittek a múzeumba. 

Az ázsiai lódarazsat 2004-ben hozták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában, így idő kérdése volt, hogy mikor bukkant fel Magyarországon.

Vig Károly entomológus az RTL Híradóban elmondta, hogyan azonosíthatjuk az ázsiai lódarazsat:

Kisebb termetű, mint az európai lódarázs, és jóval sötétebb színezetű. A feje és a tor is fekete, a potroh hátlemezei is jóval sötétebbek. 

– fogalmazott a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

Mint mondta, az ázsiai lódarázs nem agresszív faj, de nem érdemes csapkodni vagy a fészkét háborgatni. A szakember megjegyezte, hogy a méhészek tarthatnak a fajtól, ugyanis az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik a házi méhekre.

Bizonyos esetekben életveszélyes tüneteket is okozhat 

Prugberger László háziorvos az adásban arról beszélt, hogy aki allergiás a darázscsípésre, azoknál életveszélyes tüneteket is okozhat az ázsiai lódarázs csípése.

Kiemelte, hogy extrém esetben gégeödéma és fulladás is bekövetkezhet. Fontos, hogy ilyenkor azonnal sürgősségi osztályra menjen az illető, mert akár az életébe is kerülhet a csípés.

A háziorvos szerint ha valaki nem allergiás rá, de megduzzad a csípés, erősebb bőrpír jelentkezik, akkor jéggel és krémmel csillapíthatóak a tünetek.