Ultraortodox zsidók köpködik a keresztényeket

Gigafelháborodás lett Izraelben egy videó miatt, amin ultraortodox zsidók köpködik a keresztényeket

A Twitterre felkerült videón azt látni, hogy Jeruzsálemben egy fakeresztet cipelő, külföldi keresztényekből álló menet mellett elhalad pár ultraortodox zsidó, akik közül többen is a keresztények mellé köpnek a földre.

A videó láttán Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy „határozottan elítél minden, az imádkozók megfélemlítésére irányuló kísérletet”. Jeruzsálem kisebbségi keresztény közössége szerint ez egy újabb vallási indíttatású támadás volt. A Guardian azt írja, sokan úgy látják, hogy a kormány ultranacionalista tagjai, mint például Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, felbátorította a zsidó szélsőségeseket.

Yisca Harani, a keresztényellenes támadásokkal foglalkozó izraeli forródrót alapítója szerint „a jobboldali vallási nacionalizmussal a zsidó indentitás része lett a keresztényellenesség”, és úgy látja, hogy „még ha a kormány nem is bátorítja, de érezteti, hogy nem szankcionálják”.

A videó miatti felháborodást csak fokozta, hogy Netanjahu kormánykoalíciójának egyik törvényhozójának korábbi tanácsadója megvédte a köpködőket, mondván, hogy a keresztény papok és a templomok leköpése „ősi zsidó szokás”. Izrael külügyminisztere, Eli Cohen viszont azt mondta, a keresztények leköpése „nem képviseli a zsidó értékeket”, és Izrael egyik főrabbijais úgy fogalmazott, hogy a köpködésnek semmi köze a zsidó törvényekhez.