Schadl György egyik legközelebbi munkatársa, pénzügyese és titkárnője volt F. Vivien, akit Kanál néven hallgattak le a nyomozás első időszakában. Ő nemcsak asszisztált Schadl védelmi pénzek beszedésére épülő hálózatához, de maga zsarolt meg és szervezett be egy végrehajtót, akinek aztán a nyeresége háromnegyedét elvették. A végrehajtói kamara elnökének letartóztatása után Kanál azonnal vádalkut kötött, és most a per egyik koronatanújaként vall volt főnökére.

Schadl György autóját 2021. november 5-én, délután fél kettő után néhány perccel állították félre a készenléti rendőrök a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton. Schadl a neje, valamint több millió forintnyi euró és dirham társaságában utazott volna Dubajba, állítása szerint tíz napra nyaralni. A rendőrök szerint viszont kapott egy fülest, és menekülni akart volna az országból, mivel az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye. Schadlt a helyszínen megbilincselték, előállították, és azóta is letartóztatásban van.

Schadl György elfogása után másfél órával, délután háromkor a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai megjelentek Kanál monori lakásánál. A lehallgatási jegyzőkönyvekben szereplő Kanál fedőnév F. Vivient takarja, aki akkor már tíz éve volt Schadl közvetlen munkatársa, papíron végrehajtójelöltként, a valóságban pénzügyesként és titkárnőként.

Kanál ruházatát a helyszínen átvizsgálták, majd rövid beszélgetés után a Központi Nyomozó Főügyészség Népligetnél lévő irodájába szállították. Az NVSZ munkatársai délután ötkor átadták a nőt az ügyészeknek.

Azt, hogy a következő három órában mi történt, nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy az ügyészek F. Vivient hivatali vesztegetés bűntettében bűnsegédlettel vádolták, de együttműködés esetén vádalkut ajánlottak neki. Kanál pedig a jelek szerint nem akart börtönbe menni, és ezen nem is gondolkodott sokat, mert még ott a helyszínen beleegyezett a vádalkuba.

Azonnal megtört és Schadlra vallott

Kicsivel több mint három órával a megérkezése után, 20.19-kor ügyvéd nélkül kezdték el a titkárnő kihallgatását. Ő pedig kertelés nélkül elmondta, hogy tíz éve dolgozik Schadlnak, aki az utóbbi években gyakran járt az Igazságügyi Minisztériumba Völner Pállal találkozni, és 2-3 millió forintos összegeket adott át neki különböző szívességekért cserébe.

Kanál arról is beszélt, hogy a bevételeiket és a kiadásaikat egy Excel-táblázatban vezették, amelyben külön megnevezésük volt a Völnernek juttatott összegeknek. Bevallotta, hogy a táblázathoz csak páran fértek hozzá, köztük Kés (M. Viktor), Schadl sofőrje.

A kihallgatás után a helyszínen lévő főügyészhelyettes és F. Vivien alá is írták a vádalkuról szóló szerződést, amelyben a hatóságok büntetlenséget ajánlottak a nőnek, ha mindent elmond Schadl és Völner korrupciós kapcsolatáról, és bizonyítékokat is szolgáltat erre. Ahogy ilyenkor lenni szokott, az ügyészek a megállapodást azzal indokolták, hogy Schadl és Völner leleplezéséhez nagyobb érdekük fűződik, mint Kanál megbüntetéséhez.

F. Vivient másodszor (ekkor már ügyvédje társaságában) november 11-én hallgatták ki, amikor megmutatták neki a Schadl végrehajtói irodájában, az egyik laptopon talált Házipénztár nevű Excel-táblázatot. A titkárnő ekkor részletesen, egyesével vallott a táblázat tartalmáról, és elsősorban az abban szereplő, állítólag Völnernek juttatott többmilliós tételekről.

November 16-án, a harmadik kihallgatásra Kanál már egy pingvin formájú, gumírozott pendrive-val érkezett, amelyről a Moncsi elszámolás nevű Excel-táblázatot mutatta meg az ügyészeknek. Ez annak a monori végrehajtói irodának a befizetéseit tartalmazta, amelytől Schadl Kanálon keresztül szedte be a neki járó sarcot.

Kanál legnagyobb dobásahttps://telex.hu/belfold/2023/10/03/schadl-gyorgy-volner-titkarno-kanal-zsarol-vegrehajto-vegrehajtas-per-arulas